Старий Ринок пл.

Старий Ринок пл.

Розмір зображення: 1797:600 піксел

Між вулицею Богдана Хмельницького та вулицями Пильникарською, Смерековою, Ужгородською, Льва, Чорноморською і Рибною розташована площа Старий Ринок, названа так 1871 року на честь того, що на цьому місці у XIІІ столітті був центр старого українського Львова. У середині ХІХ століття площа називалася Рибною і Нової Божниці (синагоги). Тут за польських часів стояла синагога прогресистів, яку зруйнували нацисти 1942 року. У 1950-х роках на площі містилася Міська автобусна станція приміського сполучення. У приміщенні храму Святого Івана Хрестителя від часів СРСР діє Музей старожитностей Львова. У будинку № 4 за польських часів вели торгівлю шкірами Каца. У житловому будинку № 5 до 1939 року був магазин пральних машин Зона. Адресу № 12 за польських часів мала біжутерія Блоха, зараз цієї адреси не існує. Забудова площі у стилі класицизму та сецесії.

Від площі Старий Ринок відходить тупикова вулиця Підгірна, названа так 1898 року. Забудова вулиці у стилі класицизму.

Джерело: “”, 8 травня 2008 року, № 64 (372)