2011 р. Норвежці фінансують реставрацію хатин у львівському Шевченківському гаї

У львівському Музеї народної архітектури та побуту “Шевченківський гай” стукають сокири та кипить робота – спеціалісти з України та Норвегії реставрують дві пам’ятки дерев’яної архітектури початку XIX століття.

Про це на прес-конференції на території музею під відкритим небом розповіли учасники реставраційного проекту, – повідомляє кореспондентка ЗІКу.

Пам’ятки реставрують з дотриманням усіх норм старих технологій – так вони краще зберігаються. Пощастило бути оновленим двом селянським хатам під солом’яними стріхами – з с. Либохори та с. Мшанець. На цьогорічні роботи норвезькою стороною було виділено 350 тис. грн.

Хата з с. Мшанець уже майже готова – лишилися незначні внутрішні роботи. Над будівлею з с. Либохори активно працюють.

Реставруються будівлі в рамках співпраці Шевченківського гаю із норвезький музеєм Майхауген у Лілехамері. Присутній на прес-конференції радник департаменту збереження культурної спадщини при МЗС Норвегії Йорґен Хольтен Йорґенсен розповів, що почали працювати з українцями, бо в Норвегії теж є багато пам’яток дерев’яної архітектури і технологічні напрацювання багато в чому спільні. Хоча, звісно, є і відмінності. Так, норвезькі майстри були у захваті від перекриття дахів соломою й із задоволенням переймали досвід в української сторони. Ще відмінність, яку підмітив Йорґенсен, полягає в тому, що норвезькі спеціалісти працюють переважно з цілісною деревиною, українці ж працюють із розділеними на частини колодами, специфічно обстругуючи їх сокирою.

Заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів розповів, що норвезький уряд має ряд програм фінансування культурної спадщини зі світовим значенням. На цей рік уряд Норвегії надав на Шевченківський гай близько 350 тис. грн. Співпрацю планують продовжити, й на наступні роки коштів може надійти удвічі більше.

Провідний архітектор Шевченківського гаю Марта Цимбровська розповіла, що за місяць має бути складено список тих об’єктів, які реставруватимуться у 2011 році. Серед них хутчіш за все буде Троїцька церква з-під Чернівців. Сам храм дубовий, має складну конструкцію і коли його перевозили на територію музею-скансену, то неправильно зібрали. Як наслідок, пішли тріщини по консольних балках, що виконують функцію несучої основи даху. Церква в аварійному стані і потребує термінового втручання спеціалістів.

Також наступного року у список будівель на реставрацію має потрапити котрась із бойківських та лемківських пам’яток. Окрім Норвегії, Шевченківський гай має також проект з ЮНЕСКО. Звідти теж залучатимуться кошти, розповіла Цимбровська.

«Західна інформаційна корпорація»