2008 р. Музей на місці тюрми

Оксана Горак

Дата: 22.07.2008

Львівський міськвиконком оголосив про початок міжнародного архітектурного конкурсу концепції Меморіального комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів, який створять на базі колишньої тюрми на Лонського.

Фінансуватимуть конкурс за кошти міського бюджету та шляхом залучення добровільних пожертв. Автори й авторські колективи, які хочуть стати його учасниками, також повинні переказати по 50 євро чи відповідний еквівалент у гривнях як вступний внесок. Наразі будівлю колишньої в’язниці на Лонського використовує СБУ, яка має намір передати частину приміщення на потреби музею.

На думку заступника голови Всеукраїнської організації “Меморіал” ім. В. Стуса – Євгена Гриніва, дії міської влади не є послідовними. Створенню меморіалу жертвам окупаційних режимів мало б передувати заснування Музею тероризму колоніальних режимів проти цивільного населення, де було б відображено завдані збитки режимами Польщі, Німеччини та Радянського Союзу.

Водночас, як зауважує пан Гринів, музей мав би ознайомлювати з матеріальними та моральними збитками, від яких потерпів наш народ. “Перш ніж створювати меморіал, влада міста мала б потурбуватися про передачу приміщення для майбутнього музею з державної в комунальну власність. Із відповідним зверненням міські депутати повинні виступити на сесії ЛМР до Верховної Ради чи Кабінету Міністрів. Наразі ми чуємо голослівні декларації, як у випадку з музеєм Визвольних змагань”, – сказав у коментарі “Газеті” Євген Гринів.

Він наголосив, що домовленості між мерією та СБУ щодо оренди приміщення наразі лише усні. Тому в разі політичних змін мерія не зможе документально засвідчити право на користування приміщенням. Водночас якщо ідею мерії щодо створення меморіалу реалізують, то замість музею вдасться створити лише виставку, присвячену пам’яті жертв, які загинули в тюрмі на Лонського.

Але навіть у цьому разі Всеукраїнська організація “Меморіал” ім. В. Стуса готова надати міській владі всі матеріали, зібрані впродовж 20 років, повідомив Є. Гринів.

Джерело: “