2009 р. Комісія культури про Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові: виділяти гроші на…

2009 р. Комісія культури про Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові: виділяти гроші на «повітряні кулі» є недоцільним

Дата: 12.06.2009

«Звинувачення, які нещодавно прозвучали із вуст новопризначеного керівника Меморіального музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Тараса Чолія, мовляв, депутати відмовили йому у фінансуванні музею, є неправдивими. Через фінансовий стан бюджету міста пріоритетними видатками є виплата зарплат вчителям та лікарям. Натомість, інші витрати сьогодні будуть обмежені», – заявила ЗІКу сьогодні, 12 червня, член постійної депутатської комісії культури, дозвілля, туризму та промоцій Львівського міської ради, представник ГО «Спільнота» Наталії Усач.

Окрім того, за її словами, депутати із комісії культури, дозвілля, туризму та промоцій досі не отримали чіткого плану розвитку такого важливого для міста музейного комплексу. «Відтак, комісія прийняла рішення, що виділяти гроші на «повітряні кулі» є недоцільним та навіть злочинним, адже у нас є підозра, що міські гроші можуть використати не за потребами, – наголосила Усач.

Вона порадила керівнику музею налагодити, зокрема, зв’язки із організаціями, які опікуються історичною спадщиною, видають відповідну літературу, сприяють створенню пам’ятників, меморіалів та працюють загалом над відновленням історичної справедливості.

«Тим паче, що такі організації, за сприянням української діаспори, до реалізації цих проектів долучаються ще й фінансово, – наголосила Усач, – І, що найголовніше, відповідні організації дуже пильно стежать за освоєнням коштів, які, за їхнім сприянням, виділяють на фінансування проектів, що декому може бути не до вподоби».

Водночас, на мою думку, директором такого національно важливого музею як «Тюрма на Лонського» у Львові повинна бути людина досвідчена, котра, принаймні, має закінчену вищу освіту та усвідомлює, що таке є організація музейної справи.

Наталія Усач додала, що останнім часом методи формування кадрової політики міським головою Львова Андрієм Садовим вже навіть не здаються смішними. «Особисто мені стає страшно за долю міста», – резюмувала депутатка.

Довідка ЗІКу

Депутати Львівської міської ради проти створення Меморіального музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Відкриттю самого музею заважають … гроші, точніше їх відсутність. Про це 9 червня на прес-конференції у Львові повідомив директор Меморіального музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Тарас Чолій. За його словами, сам музей фактично уже створений, однак зараз триває вирішення організаційних питань.

«Що заважає офіційно відкрити музей? На папері він є готовий. Але для того, щоб ми почали працювати, потрібні гроші», – повідомив Тарас Чолій.

Він відзначив, що музей – це потужна науково-дослідницька інституція, де науковці повинні аналізувати дані, де повинна проводитися навчально-виховна робота й інше. «Музей – це не я як голова, це не міська рада, це потужна установа, де люди повинні працювати й отримувати заробітну плату за свою роботу. Щоб ми почали працювати, потрібні кошти.

У бюджеті Львові передбачені кошти у сумі 400 тисяч гривень (у загальному фонді), які повинні піти на першочергові заходи зі створення музею. Однак деякі депутати Львівської міської ради проти виділення цих коштів. Я був на засіданні комісії, де депутати почали говорити, що коштів ми не отримаємо», – повідомив Тарас Чолій.

Він зазначив, що від депутатів потрібно лише згода, щоб перевести кошти з департаменту гуманітарної політики на управління культури. «Однак депутати почали говорити, що ми не погоджуємося з вами, ми вас не знаємо, ви нам не подобаєтеся, що Садовий призначив свого помічника чи родича директором музею (по різному вони говорили), і ми вам грошей не дамо. Наші документи, з юридичної точки зору, правильно оформлені. Є буква закону, але є й політика, мовляв, ви мені не подобаєтеся. Депутати також говорили, нехай Садовий йде до них і дає пояснення, говорили й інші неприємні речі», – сказав Тарас Чолій.

Він відзначив, що працює на посаді директора музею з 14 квітня 2009 року, однак до цього часу не отримував заробітної плати за свою роботу. Також Тарас Чолій повідомив, що при музеї працюють волонтери, які й допомагатимуть у зборі свідчень в рамках інформаційної кампанії «Збір свідчень про репресії окупаційних режимів».

З його слів, Товариство політичних в’язнів та репресованих отримало грант на реалізацію проекту на конкурсі соціально-культурних проектів Львівської міської ради, однак ці гроші майже закінчилися. «Ви самі знаєте, скільки коштує годину запису оператора», – сказав він журналістам. З його слів, планується зібрати більше 100 годин записів розмов з людьми, які перебували в ув’язненні у «Тюрмі на Лонцького» та інших тюрмах.

Водночас прізвищ депутатів Тарас Чолій не назвав.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»