2008 р. У Львові оголошено конкурс на створення меморіалу на території “тюрми на Лонцького”

Дата: 19.07.2008

Виконком Львівської міської ради ухвалив сьогодні, 18 липня, рішення про оголошення міжнародного конкурсу на кращу концепцію втілення ідеї Меморіального комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів (“тюрма на Лонцького”).

“Тут утримувалися в’язні різних політичних режимів, було розстріляно дуже багато людей. Це має бути комплекс із музеєм. Приміщення зараз належить СБУ, одне крило вони передали під музей”, – начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Конкурс фінансується за рахунок коштів міського бюджету та добровільних пожертв юридичних та фізичних осіб. Автори та авторські колективи за участь у даному конкурсі мають сплатити 50 євро, студенти звільняються від внеску. Переможець конкурсу отримає нагороду у 3 тис. євро, за друге і трете місця передбачено нагороду 2 та 1 тис. євро відповідно, також передбачено дві відзнаки по 500 євро. “Заявки на участь у конкурсі прийматимуться протягом місяця. Два місяці заявки опрацьовуватимуть”, – додала Л. Онищенко.

Довiдка ZAXID.NET

Приміщення тюрми “на Лонцького” почали будувати у 1880 році. За часів Польщі тут було розташоване Головне управління польської поліції.1939 року будинок на вул. Лонцького (тепер вул. Степана Бандери, 1) отримав назву “Тюрма народного комиссариата внутренних дел №1”, яка здобула “славу” найкривавішої катівні України. Згодом у будинку на Лонцького розташували міське Управління міліції та слідчий ізолятор КДБ. У свій час там утримувались В’ячеслав Чорновіл, Іван Гель, Петро Франко, брати Горині, Ігор та Ірина Калинці. З 1992 року приміщення передали СБУ.

21 травня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав указ “Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років”.