2009 р. 28 червня у Львові відкриють частину Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів

Дата: 23.06.2009

У неділю, 28 червня, о 12.00 Центр досліджень визвольного руху та Служба безпеки України відкриють перший етап експозиції Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів у приміщенні колишньої тюрми «на Лонцького». Захід приурочено до роковин масових розстрілів на території цієї тюрми, які відбувалися в кінці червня 1941 року. Про це сьогодні, 23 червня, ЗІК повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

У рамках відкриття заплановані екскурсія підготовленою експозицією, екуменічна панахида та віче. Екскурсію проведе науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху, дослідник історії тюрми та політичних репресій Ігор Дерев’яний.

На віче заплановані виступи голова СБУ Валентина Наливайченка, героя України Юрія Шухевича, громадської діячки Ірини Калинець, директора ЦДВР Руслана Забілого та очільників місцевої влади. Після офіційного відкриття та віче о 13.30 відбудеться брифінг за участі голови СБУ Валентина Наливайченка.

Директор ЦДВР Руслан Забілий зауважив: «Працюючи над експозицією, відчуваємо особливе піднесення, бо нарешті робимо конкретний виразний крок зі створення Меморіалу і дієво віддаємо шану нашим батькам і дідам, котрі в жорстокій боротьбі вибороли нашу Свободу».

Довідка. Ініціативу львівської громадськості щодо створення в приміщенні колишньої тюрми «на Лонцького» Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів підтримали Львівська міська рада, Львівська обласна рада та Служба безпеки України. Координацію робіт зі створення Меморіалу здійснює Робоча група, до складу якої увійшли представники названих структур, Центру досліджень визвольного руху та відомі громадські діячі.

Колегія Служби безпеки прийняла рішення про виділення приміщень та земельної ділянки для потреб майбутнього Меморіалу, вперше відкрила доступ до приміщень тюрми науковців та громадськості, надала відповідні згоди для проведення першочергових робіт.

Центр досліджень визвольного руху провів ґрунтовне дослідження історії тюрми, проводить збір спогадів та свідчень колишніх в’язнів.

Результатом роботи групи стало затвердження Ідеї Меморіалу, проекту концепції, проведення першого етапу міжнародного архітектурного конкурсу. Робочою групою напрацьовані першочергові заходи в рамках створення Меморіалу: організувати і провести фотофіксацію музейного приміщення та прилеглої території, провести історико-архітектурні дослідження та обстеження приміщень в’язниці, розробити зонування приміщення музею та прилеглої території, провести першочергові архітектурно-реставраційні, ексгумаційні роботи.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»