2009 р. На Львівщині знайшли унікальний архів ОУН-УПА

Дата: 10.08.2009

Співробітники Центру досліджень визвольного руху та Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» підчас пошукової експедиції в Золочівському р-ні Львівської області виявили два бідони документів та міномет. Знайдені документи належали референтурі пропаганди останнього надрайонного проводу ОУН Золочівщини, а зброя – одному із відділів УПА. Крім цього виявлено ужиткові речі повстанців: казанки, лопати, цигарки та інше. Про це сьогодні, 10 серпня, ЗІК повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Матеріали віднайденого архіву становлять близько 500 аркушів і нараховують більше 70 різних документів: фотографії, друковані видання та рукописи. Крім цього знайдено близько 3 тис. одиниць витратних матеріалів: паперу, фотоплівок, негативів та чорнила.

Серед виявлених документів є 26 повстанських фотографій малого формату (4,5*6 см). Знайдено також невикористані фотоплівки: їх датування – жовтень 1952 року – є найпізнішим з-поміж знайдених матеріалів. Наявність значних запасів інших витратних матеріалів – паперу друкарського та письмового призначення – свідчить про підготовку тогочасного надрайонного проводу ОУН Золочівщини до тривалої подальшої діяльності.

На окрему увагу заслуговує перелік поштових адрес радянських виправних трудових таборів. Ця знахідка свідчить про те, що підпільники, які боролися на теренах України, підтримували зв’язок із своїми родичами, котрі були заслані до Сибіру. Ймовірно, це листування здійснювалося не тільки заради моральної підтримки, а також з метою збору інформації для пропагандистських цілей.

«Віднайдений архів є дуже цінним, оскільки він зберігся недоторканим та цілісним комплексом і має значення не лише історичне, а й музейне», – відзначив директор ЦДВР Руслан Забілий.

Він додав, що знайдений 81-міліметровий міномет є підтвердженням того, що повстанці використовували важку піхотну зброю для широкомасштабних акцій. Унікальність знахідки полягає в тому, що дослідникам досі вдавалося виявити лише фрагменти стрілецької зброї УПА.

На теперішній момент наукові співробітники ЦДВР ідентифікують знайдені матеріали і речі. Після впорядкування та реставрації всі знахідки будуть доступні не тільки для вивчення істориками, але також використовуватимуться в експозиціях Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Архівні документи будуть доступні в електронному варіанті для науковців і всіх зацікавлених в рамках роботи архіву ЦДВР.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»