Архипенка вул.

Вулицю Тарнавського з вул.Руставелі з’єднує вулиця Архипенка, названа так 1991 року на честь українського скульптора і живописця Олександра Архипенка (1887-1939). З 1898-го вона називалася Святого Яцка, бо район неподалік теперішньої вулиці Толстого та верхньої частини Тарнавського до 1939-го називали горою Святого Яцка. За німецької окупації вулиця мала назву Шарнгорстгассе, а з 1945-го – Ушакова на честь російського адмірала кінця XVIII століття.

Під № 14 за радянських часів був опорний пункт правопорядку, зараз це житловий будинок.

Під № 32 за радянських часів містився магазин “Продукти”, а від 1990-х – лінгвістичний центр.

Забудова вулиці: сецесія і польський конструктивізм.

Джерело: “”, 17 серпня 2007 року, № 144 (214)

Перпендикулярно до вул.Архипенка простягається вулиця Тютюнників, названа так 1993 року на честь братів, українських письменників радянського періоду Григорія (1920-1961) і Григора (1931-1980).

З 1936-го вона називалася Гауке-Босака на честь учасника польського січневого повстання 1863 року Юзефа Гауке-Босака, за радянських часів 1941-го – Білоруська, за часів німецької окупації – Лютцовгассе, з 1946-го – Немировича-Данченка на честь російського й радянського письменника-драматурга ХІХ-ХХ століть.

У будинку № 2 за польських часів містився заклад Урсулянок, наприкінці 1940-х тут був Львівський механічний технікум, який мав адресу Ушакова, 14, зараз це середня школа № 28 із німецькою мовою викладання, у 1950-х тут іще була Міжобласна заочна школа.

Вулицю забудовано в стилі польського конструктивізму 1930-х і радянського п’ятиповерхового 1960-х.

Джерело: “”, 31 серпня 2007 року, № 153 (223)