Потир

Потир

Своєрідна творчість київського майстра В. Мощенка. Свої вироби він оздоблював квітчастим народним орнаментом, подібним до гаптування на коштовних тканинах. Орнаментальними мотивами для його виробів служать груша, яблуко, виноград, квітки лілій з трохи розкритими чашечками й плетінка з стрічок. Вироби карбувались чітко, виразно, високим рельєфом крупного малюнка. Ця особливість майстра дуже яскраво виявлена на срібному келиху, датованому першою половиною XVIII ст. (КПЛ, № 2291). Проте художніми якостями його вироби дещо поступаються перед роботами таких майстрів, як І. Равич, І. Білецький, М. Юревич та ін. (с. 128)

Срібний келих, карбований. Майстер В. Мощенко. Перша половина XVIII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2291

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 125.