Юревич Михайло (2 - 3 чв. 18 ст.)

ЮРЕВИЧ МИХАЙЛО – один з кращих майстрів XVIII ст. Народився у 1707 р., жив у Києві на Подолі, в парафії церкви Миколи Притиска. Із сповідного розпису 1737 р. видно, що його дружина Феодора Іванівна під час сповіді мала двадцять один рік, а їх син Григорій – один рік. На той же час за майстром записані «служителі» (підмайстри та учні) Павло Іванів, сорока років, Йосиф Федорів, тридцяти років, Іван Федорів, двадцяти років, Семен Іванів, вісімнадцяти років, Іван Ілеч, тринадцяти років, і Яків Якимів, чотирнадцяти років.

У 1748 р. майстер виготовив із срібла царські врата для Успенського собору Києво-Печерської лаври (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, фото № 1235), а в 1751 р. – оправу на престол (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 3730).

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 127, оп. 1015, спр. 2, 1737 р., арк. 43; там же, ф. 128, оп. 1 (заг.), спр. 104,1751 р., арк. 4.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 195.