Зміїний курган

1966 р. Історія українського мистецтва

Найбільший інтерес становлять дерев’яні боспорські саркофаги. Художнє оздоблення їх було різноманітним: різьблення, іноді ажурна інкрустація деревом або слоновою кісткою, скляні вставки. Пізніше саркофаги оздоблювали накладними рельєфними фігурками й орнаментами з глини та гіпсу.

У так званому Зміїному кургані поблизу Керчі виявлено залишки саркофага шухлядного типу (IV століття до н. е.). Він мав двосхиле віко і був прикрашений позолоченими каріатидами, розміщеними на кутах. Бічні стінки було оформлено, наче фриз, – метопами і тригліфами. Метопами на поздовжніх стінках служили тонкі дерев’яні пластини, орнаментовані інкрустацією із слонової кістки у вигляді луски й ромбів; на бокових стінках такі метопоподібні пластини поєднувалися із різьбленими позолоченими зображеннями Аполлона та Гери. Вище й нижче від цього своєрідного фриза йшли різьблені орнаментальні мотиви з ов, пальметок, кіматій та разків перлів.