^Пам’ятки міста

Курган Куль-Оба

Курган Куль-Оба

Розмір зображення: 655:800 піксел

Передольская А.А. Слоновая кость из кургана Куль-Оба. – Труды отдела истории искусства и культуры античного мира Государственного Эрмитажа, 1945 г., т. 1, с. 69 – 83.

Яковенко Е.В. “Скіпетр цариці” з Куль-Оби. – “Матеріали 13-ї конференції Інституту археології АН УРСР”, К., 1972 р., с. 180 – 182.

Яковенко Е.В. “Скіпетр цариці” з Куль-Оби. – Археологія, 1973 р., т. 11, с. 39 – 43.

Брашинский И.Б. Фасосская амфора с клеймом из кургана Куль-Оба. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1975 г., т. 40, с. 36 – 38.

Онайко Н.А. Об отражении монументального искусства в боспорской торевтике: мастера медальонов куль-обских подвесок. – “Проблемы античной истории и культуры”, Ереван, 1979 г., т. 2, с. 389 – 396.

Равдоникас Т.Д. Один из типов одежды на северном Причерноморье скифского времени. – “Краткое содержание докладов Кавказско-среднеазиатских чтений”, Лг., 1980 г., с. 15 – 17. [бляха з Куль-Оби]

Грач Н.Л. Гребень и ожерелье из кургана Куль-Оба. – “Античная торевтика”, Ленинград, 1986 г.

(1)  2

Джерело: Scythian art. – Leningrad: Aurora art publishers, 1986, p. 6.
План поховання в кургані Куль-Оба
Золото. Довжина 68.5 см. 	Курган Куль-Оба біля Керчі. Розкопки П.Дюбрюкса, 1830 р. 	Державний Ермітаж (Санкт-Петербург), інв. № К-О 32. 	Джерело:…
Накладка на піхви меча (+)
Гривна із крученого золотого дроту, з завершеннями у формі півфігур вершників. Завершення прикрашені також пальметами і квітками лотосу, з емалевими…
Гривна із завершеннями у формі півфігур вершників (+)
Вушна прикраса у формі диску з рослинним орнаментом, до якого підвішено півмісяць та каплеподібні підвіски на ланцюжках. Кінці півмісяця прикрашені…
Вушна прикраса (+)
Вушна прикраса у формі диску, до якого підвішено півмісяць та каплеподібні підвіски на ланцюжках. Диск покрито мікроскопічним рослинним орнаментом,…
Вушна прикраса (+)
Скроневий кулон у формі диску з рельєфною головою богині Афіни у шоломі з трьома гребінцями. Центральний гребінець має фігуру сфінска, бічні –…
Скроневий кулон з головою Афіни (+)
Золота підвіска з зображенням голови Афіни з кургана Куль-Оба біля Керчі. IV ст. до н. е. Державний Ермітаж (Ленінград). 	Джерело: Історія…
Золота підвіска з головою Афіни
Дротяна шпилька з завершенням у вигляді подвійного кільця та фігурки птаха. 	Скіфія, 4 ст. до н.е. 	Золото. Довжина 8 см. 	Курган Куль-Оба біля…
Дротяна шпилька
Фіал, прикрашений рельєфними масками Медузи Горгони, бородатого Силена, диких кабанів, бджіл, дельфінів та риб. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до…
Фіал (+)
Залізний ніж із золотим руків'ям, прикрашеним з обох боків рельєфами звірів. 	Скіфія, 4 ст. до н.е. 	Золото і залізо. Довжина 18.5 см. 	Курган…
Залізний ніж із золотим руків’ям
Оселок в оправі. Оправа прикрашена філігранними зображеннями розеток, лотосів, пальмет і орнаментальними полосами. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до…
Оселок в оправі (+)
Дзеркало у формі диску, з рельєфним рослинним орнаментом біля ручки. Ручка покрита золотою платівкою зі сценами полювання грифонів і тваринами. …
Дзеркало у формі диску (+)
Пара браслетів з нез'єднаними кінцями. Двошарові золоті платівки прикрашені двоярусним фризом із повторюваною сценою грифонів, які терзають оленя.…
Пара браслетів з нез’єднаними кінцями (+)
Двошаровий браслет з рельєфними зображеннями із грецької міфології та накладними розетками на зовнішньому кільці. 	Греція, 4 ст. до н. е. 	Золото.…
Двошаровий браслет
Верхня частина головного убору у формі двошарової платини з нез'єднаними кінцями, згорнутої як циліндр. Зображення жінки, яка сидить серед рослин і…
Верхня частина головного убору
Кручений браслет. Бронзова основа покрита золотим листом. Кінці мають форму півфігур сфінксів. 	Греція, 4 ст. до н.е. 	Золото, бронза, емаль.…
Кручений браслет (+)
Скіфська ритуальна посудина зі сценами зі скіфської міфології та з орнаментом у нижній частині. 	Шедевр грецької торевтики, 4 ст. до н.е. 	Електр.…
Скіфська ритуальна посудина (+)
Скіфська ритуальна посудина з позолоченим фризом качок, які ловлять рибу. 	Греція, 4 ст. до н.е. 	Срібло, позолота. Висота 12.5 см. 	Курган Куль-Оба…
Скіфська ритуальна посудина з пантерою та левом і левицею, які нападають на оленя. 	Скіфська робота (із західноазіатськими елементами), 2 пол. 4 ст.…
Скіфська ритуальна посудина з позолоченим фризом з 3 сценами: лев і левиця розривають оленя; два грифони нападають на гірського козла; лев терзає…
Пластина зі сценою братання: два скіфи п'ють з одного ритона. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 5: 3.7 см. 	Курган Куль-Оба…
Пластина зі сценою братання (+)
Прямокутна пластина: кінний скіф полює на зайця. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 4.3: 5.2 см. 	Курган Куль-Оба біля Керчі.…
Прямокутна пластина: кінний скіф полює на зайця (+)
Пластина: скіф стоїть і тримає у правій руці посудину з круглим дном, а в лівій – сагайдак. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри…
Пластина: скіф стоїть
Пластина: два скіфи стріляють з луків. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 4.1: 2.8 см. 	Курган Куль-Оба біля Керчі. Розкопки…
Пластина: два скіфи стріляють з луків
Пластина: скіфський вершник. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 3.8: 4.6 см. 	Курган Куль-Оба біля Керчі. Розкопки П.Дюбрюкса,…
Пластина: скіфський вершник
Прямокутна пластина: Пегас. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 5.3: 5.4 см. 	Курган Куль-Оба біля Керчі. Розкопки П.Дюбрюкса,…
Прямокутна пластина: Пегас
Прямокутна пластина: заяць. 	Скіфія, 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 1.5: 2 см. 	Курган Куль-Оба біля Керчі. Розкопки П.Дюбрюкса, 1830 р. 	Державний…
Прямокутна пластина: заяць
Ритон, який закінчується головою барана. 	Скіфія, 4 ст. до н.е. 	Срібло. Висота 12.3 см. 	Курган Куль-Оба біля Керчі. Розкопки П.Дюбрюкса, 1830 р. …
Ритон, який закінчується головою барана (+)
Закінчення гривни у формі голови лева. Ствол прикрашений фризом пальмет та лотосів із синьою та зеленою емаллю. 	Греко-скіфський стиль, 4 ст. до…
Закінчення гривни у формі голови лева