2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Вороблячин. Церква Преображення Господнього

Дерев’яна церква, збудована в 1662 році. Про це свідчив напис зліва від входу, на четвертому брусі знизу західної стіни бабинця: „Создася храмъ сей: Рк: Бж: АХξВ писал Іаць Горн”. Вище було вирізьблено: „Р.Б. К. 1864 М їм. КА”. На південній стіні нави, на другому брусі знизу містився ще один різьблений напис: „Был ту Іаць Го”. Тризрубна одноверха будівля галицького типу складалася з ширшої квадратової навп, вужчого прямокутного бабинця й рівношпрокого бабинцю гранчастого вівтаря. До вівтаря від півночі прилягала прямокутна захристія під двосхилим дахом, добудована в XIX столітті. Над навою на низенькому сліпому восьмерикові височіла шоломова баня. Бабинець був покритий двосхилим причілковим дахом, а вівтар – п’ятисхилим. Оперізувало споруду піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. У 1970-х роках церкву розібрано й перевезено до Музею народної архітектури та побуту України, де вона згоріла в середині 1980-х років.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 395 – 396.