2010 р. У Львові закликали захистити Тустань

Дата: 18.11.2010

17 листопада у Львові на площі перед обласною державною адміністрацією відбувся інформаційний флеш-моб «Захисти фортецю», метою якого було привернути увагу громади до проблеми незаконної забудови території Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Учасники, одягнуті у реконструйовані історичні костюми, б’ючи в барабан, розгорнули плакат з написом “Захистіть фортецю Тустань” та продемонстрували фото, де зображено незаконну забудову території фортеці. Також учасники продемонстрували, як машини – екскаватори та вантажівки нападають на фортецю, а переодягнутий у костюм воїн зі щитом захищає її стіни від нападників.

Після цього в межах флеш-мобу учасники – молодь ОУМ “Спадщина”, гурт “Йорий Кльоц”, художники-ремісники та інші вручили голові Львівської облдержадміністрації Василеві Горбалю відкритого листа громадськості з приводу зміни руслі річки в Державному історико-культурному заповіднику “Тустань”.

“На початку листопада незаконно змінено русло потоку в державному історико-культурному заповіднику “Тустань”. Уже надіслано всі необхідні звернення до всіх контролюючих органів, проте нас вражає системність порушення памятко- та природоохоронного законодавства у “Тустані” з метою особистої наживи”, – йдеться у зверненні.

“Просимо Вас зупинити систематичне порушення чинного законодавства та не дозволити подальшого нищення унікальної пам’ятки-фортеці “Тустань”, що претендує на внесення її до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”, – заявили активісти у своєму зверненні, котре передали голові Львівської облдержадміністрації Василеві Горбалю.

Нагадаємо, місто-фортеця Тустань – пам’ятка ІХ-ХVІ ст. Влітку цього року місцевий бізнесмен Михайло Щур вирішив побудуватися на території пам’ятки археології національного значення – міста-фортеці “Тустань”. Сільська рада надала йому дозвіл на проведення будівельних робіт. Лише влітку через Генпрокуратуру вдалося зупинити це будівництво. 18 червня після ухвали Сколівського районного суду будівництво зупинили, а техніку забрали з ділянки.

Однак, за словами директора історико-культурного заповідника “Тустань” Василя Рожка, не маючи належно оформлених дозволів на початку листопада М. Щур вночі виконав земляні роботи щодо зміни русла річки, зрізавши гребінь материкової породи 30 метрів завдовжки і 8 заввишки для того, щоб отримати 25 метрів між ділянкою та річкою, відсунувши прибережну захисну смугу. За словами забудовника, він “пустив потік старим руслом” через те, що “вода підмивала берег”.

“Є акт перевірки, яким встановлено, що порушено 88 і 89 статті Водного кодексу. Міліція також виїжджала, зафіксувала це. І видно чітко, що це (зміна русла, – ред.) не так, як русло текло”, – зазначив Василь Рожко.

“Минула справа зараз все ще перебуває ще в суді, а 2 листопада стало відомо про здійснення цих нових незаконних дій і ми відразу подали звернення у всі контролюючі органи – Прокуратуру, Земінспекцію, Еконспекцію, Природоохоронну прокуратуру. Вже є перші рішення, перші перевірки. Нам дуже важливо, якщо ми не зупинимо Щура, то ми не зупинимо нікого. Якщо ми зупинимо одного забудовника, всі будуть бачити, що в “Тустань” не можна лізти”, – зазначив Василь Рожко.

За його словами, в п’ятницю з трибуни Верховної Ради України буде озвучено депутатський запит за підписом 30-40 депутатів до Генпрокуратури, щоб припинити незаконні дії на території “Тустані”.