Каплиця

Каплиця

Розмір зображення: 661:800 піксел

Тарасівка. Каплиця, 1908 або 1910 р. Світлина 1993 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 570.

Дерев’яна каплиця 1910 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 88].

Тарасівка (Терешул) Тячівський район

Каплиця. 1908 або 1910

За місцевими розповідями, невелику дерев’яну церкву в нижній частині села збудували місцеві майстри Іван Плиска та Іван Фіцай.

У 1979 р. церківцю перенесено на сільський цвинтар, де вона служить капличкою. Споруда має форми, характерні для малих церков у різних частинах Закарпаття: мініатюрну наву і вівтар, маленьку вежу вкриває чотирисхиле шатро, на головному фасаді – ґаночок з чотирма різьбленими стовпчиками.

Подібні церкви збереглися в Уклині та Костринській Розтоці.