Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Розмір зображення: 800:547 піксел

Тарасівка-Ваґанин. Церква св. Юрія, 1991 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 767.

Тарасівка-Ваґанин

Церква св. Юрія. 1991. (УПЦ)

Найдавнішою релігійною пам’яткою присілка є хрест із 1911 р. У 1975 р. заклали новий цвинтар і наступного року збудували там з дерева приміщення для цвинтарних атрибутів та інструментів. Згодом добудували ще одне приміщення і над ним встановили вежу з дзвоном, але спорудження маленької церкви не вдалося приховати. Комуністична влада району збунтувалася і в село вислали кран, щоб зруйнувати споруду. Зусиллями голови села вдалося знайти компроміс: краном зняли лише дзвіницю і вона роками стояла окремо на цвинтарі, а споруду домовилися вважати будинком ритуальних послуг.

У 1989 р. дзвіницю знову поставили на дах. Зруби церкви поштукатурили. Спорудженням церкви займалися Михайло Бердар, Василь Дикун, а своєрідний іконостас із розкішними царськими дверима та жертовник вирізьбив Андрій Сасин з Тарасівки. Біля церкви поставили каркасну дерев’яну дзвіницю з трьома дзвонами. Найдавніший дзвін походить з 1879 р.