2010 р. Замок у Старому Селі готові фінансувати 9 підприємців, – концесіонер

Дата: 12.11.2010

Дев’ять приватних підприємств готові фінансувати кошти у відновлення замку в Старому Селі, що у Пустомитівському районі Львівської області. Про це 11 листопада під час брифінгу повідомив концесіонер замку, підприємець Михайло Риба.

Він висловив сподівання, що влада допоможе вирішити проблеми, з якими часто стикаються бізнесмени, зокрема з документацією на водопостачання, електропостачання. “Ці документи часто настільки затягують роботу, що вже зробив ремонт, а їх ще нема”, – пояснив концесіонер.

Він також зазначив, що в Старому Селі – старий замок та старі дороги, тому попросив допомогти з дорогою, щоб був нормальний доїзд до замку. “Наш замок – найбільший в Україні. Тому туристи поїдуть, але потрібна дорога”, – наголосив Михайло Риба.

Відповідаючи на запитання про те, які роботи заплановані у замку, М. Риба зазначив: “Там залишилося дві вежі, які ми повинні реставрувати. Але передусім ми маємо запобігти руйнуванню цих стін, які залишились. Йдеться про техніку безпеки. На сьогодні ми не можемо закрити замок, доступ до нього буде здійснюватися. Ми повісимо там ворота і буде людина, яка відповідатиме за доступ. Сьогодні треба зробити дослідження, провести археологічні розкопки. Ми хотіли, щоб там з’явився готель. Також там є капличка, яку можна відродити, щоб кожне дійство, яке там буде організовуватись, було під Божим благословенням”.

Відповідаючи на запитання про те, який ще бізнес готовий долучитися до відновлення цього замку, Михайло Риба сказав: “Зараз йдуть перемовини. Поки я не мав договору (про концесію), з підприємцями було складно говорити. Наразі є домовленості попередні з дев’ятьма приватними організаціями. Вони згодні фінансувати певні речі перші три роки. Звичайно, їм будуть надані пільги.

Наприклад, вони зможуть мати там ресторанний бізнес чи проводити ремонтні роботи. Все буде розглянуто. На сьогодні до мене звернулися люди, які готові там поставити велику плазму, дивитись там футбольні матчі. Адже територія там понад 1 га. До цього вже треба готуватися”.

Головне, наголошує М. Риба, – це запобігти руйнуванню стін замку, які ще залишились. “Треба їх очистити, законсервувати, укріпити. Все буде залежати від результатів досліджень. Може буде потрібно 300 млн грн може 600, може і 100. Ми готові упродовж років вкладати гроші. Ми ж не знаємо, якою завтра гривня буде”.

Своєю чергою, заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький поінформував, що календарний план робіт, який є додатком до договору концесії, прописаний до 2015 року. Вже в 2011 році тут передбачено провести підготовчий процес. Зі слів Губицького, треба обгородити територію, відновити аварійні ділянки, забрати рослини з мурів, вивезти сміття.

“2012 року має бути дороблений робочий проект, консервація, триватимуть роботи на об’єкті. І вже 2013 року має бути здана перша черга об’єкту. Це вже будуть якісь споруди збудовані, захисне покриття, реставраційні роботи будуть відновлені… Об’єкт історично важливий, ми не можемо передбачити, скільки буде потрібно часу на археологічні дослідження тощо. Далі 2014-2015 роки – етап, коли об’єкт має бути введений в експлуатацію”, – сказав Володимир Губицький.

Він додав, відповідаючи на запитання про фінансування робіт: “Гроші – це капітал, який повинен освоїти концесіонер. Він може бути інвесторськими коштами, банківськими кредитами. Основне питання – в роботі”.

Також він зазначив, що розірвання угоди концесії можливе за умови невиконання умов договору виконавцем робіт, і запевнив, що раз у квартал спеціальна комісія буде перевіряти хід робіт.

Своєю чергою, голова ЛОДА Василь Горбаль пообіцяв посприяти з ремонтом дороги у Старе Село.