2010 р. У Львівській області черговий замок передали в концесію

Вчора, 24 грудня, у Львівській облдержадміністрації відбулося підписання Акту прийому-передачі об’єкта концесії – замку ХVІI ст., пам’ятки архітектури та містобудування національного значення в селі Старе Село Пустомитівського району Львівської області концесіонеру ТОВ Кріс.

Про це повідомили в прес-службі Львівської ОДА.

Від концесієдавця (облдержадміністрації) угоду підписав заступник голови ОДА Володимир Губицький, а від концесіонера – генеральний директор ТОВ Кріс Михайло Риба.

Підписання акту відбулося за участю представників управління охорони культурної спадщини ОДА, голови Пустомитівської райдержадміністрації та сільського голови села Старе Село.

11 листопада голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль та генеральний директор ТОВ Кріс Риба підписали концесійний договір на 49 років щодо замку в с. Старе Село Пустомитівського району.

Львівська облдержадміністрація провела концесійний конкурс, переможцем якого визнано ТОВ Кріс. Товариство запропонувало найкращі умови здійснення концесійної діяльності відповідно до умов конкурсу.

Зокрема, концесіонер зобов’язався вивести об’єкт з аварійного стану, провести необхідні ремонтно-реставраційні роботи та ввести його в експлуатацію.

Невід’ємною частиною концесійної угоди є розроблений ТОВ “Кріс” календарний план робіт на період 2010-2015 років. Згідно з цим документом, до 2012 року концесіонер планує вивести пам’ятник з аварійного стану, до 2013 – відновити функціонально одну з башт, а до кінця 2015 року – ввести об’єкт в експлуатацію. Після відновлення замок буде функціонувати як центр відпочинку і туризму.

Нагадаємо, замок у Старому Селі (XVII ст.) – пам’ятка архітектури національного значення. Він розташований в центрі села, яке відноситься до стародавніх поселень. Замок використовувався як оборонна споруда, тому неодноразово зазнавав руйнувань, але відбудовувався і зміцнювався.

Замок займає територію 1,1 га, оточений огорожами і стінами заввишки до 8 м. Раніше замок мав шість веж, однак зараз залишилися лише три. Краще за всіх збереглася східна башта з уцілілими зубцями корони.

Наразі пам’ятник знаходиться в незадовільному стані – необхідно провести термінові протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи.

Нагадаємо, 8 жовтня повідомлялося, що легендарний Свірзький замок під Львовом (той самий, який був Бетюнський монастирем, де отруїли Констанцію у фільмі про трьох мушкетерів) віддадуть в оренду на 50 років у приватні руки.

Нагадаємо, в липні Львівська облдержадміністрація заявила про намір передати в концесію крім Свірзького замку палац у Старому Селі Пустомитівського району області.