1974 р. Паспортна інформація

Пам’ятник затопленим кораблям

Пам’ятка монументального мистецтва

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Севастопольська бухта

Загальний опис:

Пам’ятник встановлений в кількох метрах від берега на підводній гранітній основі. Пам’ятник зроблений у формі скелі, складеної з необроблених брил граніту. На ній встановлена колона з капітеллю коринфського ордеру. Колона завершується фігурою двоголового орла з розкритими крилами, котрий тримає в дзьобі лавровий вінок. Під базою колони на південному боці – бронзовий барельєф з зображенням затоплених кораблів. Нижче на гранітних плитах п’єдесталу рельєфний напис: “В память кораблей, затопленных в 1854 и 1855 гг. для заграждения входа на рейд”. На північному боці скелі – бронзова фор-стеньга. Напроти пам’ятника, на підпірній стіні приморського бульвару закріплені два чавунні якорі з російських кораблів.

Колона виконана з полірованого діориту.

База колони, капітель, фор-стеньга – з бронзи.

Загальна висота – 16,66 м.

Основа – 9,1×9,2 м.

Колона: висота – 7,08 м, діаметр – 0,95 м, розмах крил орла – 2, 67 м.

Автор пам’ятника – академік Адамсон Амандус Генріхович (1855-1929).

Пам’ятник був відкритий у 1904 році, до 50-літньої річниці Оборони Севастополя. Споруджений в пам’ять кораблів, затоплених у 1854-1855 р. для загородження проходу на внутрішній рейд.

11 (23) вересня 1854 року, коли англо-французькі війська почали просуватися до Севастополя, між Костянтинівською та Александрівською батареями було затоплено 5 лінійних кораблів та 2 фрегати, які утруднили прохід у бухту кораблям ворожої ескадри. Пізніше, коли зимові шторми послабили першу лінію загороди, між Михайлівською та Миколаївською батареями (лютий 1855 р.) було потоплено ще декілька кораблів. А після того, як російська армія залишила укріплення Південного боку і переходу її на північний бік Севастополя, всі кораблі, що ще залишались у строю, були затоплені у бухті.

Реставраційні роботи:

Частково зруйнований під час Великої Вітчизняної війни: збите крило орла, гранітна частина пам’ятника, кульові отвори.

У 1961 р. Київськими науково-реставраційними майстернями № 1 був проведений ремонт та реставрація: патинування бронзових частин пам’ятника, бучардування колони, ремонт гранітної частини пам’ятника, розчистка швів кладки, заливання цементним розчином, укріплення підводної частини фасаду, відлиті відсутні частини капітелі та крило орла.

Автор проекту реставрації – архітектор Шеффер А.Л.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 1917 (219). Згідно реєстру № 3668.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: на півночі, заході та сході – в 50 м від пам’ятника по акваторії моря. На півдні – по підпірним стінкам берегоукріплення. (Рішення виконкому Севастопольської міської ради депутатів трудящих № 194, від 25.03.1975.).

Основна бібліографія, архівні дані:

Ермонская В. Сведения об отдельных севастопольских памятниках. // Труды Третьяковской галереи.- М.: Советский художник, 1958.- Т. ІІ.- С. 94-95.

Семин Г. Севастополь.- М., 1955.

Гармаш П. Город-герой Севастополь.- Сімферополь: Таврия, 1972.

Стрельцов В. Памятники Севастополя.- К.: Искусство, 1972.

Личное дело скульптора Адамсона А.Г.- ЦГИАЛ.- Ф. 789, оп. 10, д. 5, 1876, л. 23.

План-схема розташування пам’ятника затопленим кораблям.

План-схема охоронної зони пам’ятника затопленим кораблям.

Пам’ятник затопленим кораблям. Загальний вигляд. Фото 1974.

Пам’ятник затопленим кораблям. Вигляд з заходу. Фото 1974.

Пам’ятник затопленим кораблям. Вигляд зі сходу. Фото 1974.

Пам’ятник затопленим кораблям. Вигляд з півдня. Фото 1974.

Пам’ятник затопленим кораблям. Вигляд з півдня. Фрагмент. Фото 1974.

Із середини листопада 1854 року Севастополь став головною ареною бойових дiй Кримської вiйни. Англо-французькi й турецькi вiйська висадилися в Криму й рушили на мiсто. З моря пiдiйшов англо-французький флот. Частина кораблiв росiйського флоту була затоплена. Своєрiдною емблемою Севастополя стало зображення пам’ятника затопленим кораблям з написом на постаментi: “На згадку кораблiв, затоплених в 1854-1855 роках для загородження входу на рейд”. Скульптор А.Г. Адамсон. Бронза, гранiт, дiорит. 1904. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].