Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Миколаївська церква 17 ст. (дерев.) і дзвіниця 17 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 37].

Крім храмів, що мали переважно центричну композицію, будувалося багато не тільки дводільних, але й тридільних храмів з несиметричними верхами. Мова йде про готичний тип на Закарпатті, з якого пізніше викристалізовувався так званий тип лемківського храму. Його істотна особливість в тому, що найнижча баня влаштовується на вівтарі, над головним приміщенням (нефом), а над бабинцем підноситься висока башта, що має характерні риси оборонних башт XIII – XIV століть. Зразки цих архаїчних форм збереглися й у пізніших церквах Закарпаття («Руське поле»). [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 43]

Церква св.Миколи. 17 ст. Зруйнована у 1963..1964 рр. [Геврик].