Церква св.Іоана Предтечі

Розмір зображення: 800:596 піксел

Руське Поле. Церква св. Івана Хрестителя, XVIII ст. і дзвіниця. Розібрана 1965 р. (В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatske Rusí. Praha. 1929.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 530.

Церква св.Іоана 16 ст. (дерев.), перебудова 18 ст., не збереглась [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 235].

Руське Поле (Мале Урмезієво) Тячівський район

Церква св. Івана Хрестителя. XVIII ст.

За 1751 р. є згадка про муровану церкву св. Іоана Хрестителя в Малому Урмезієві, знищену розливом ріки Тереблі: “…В мурованной богослуженіє не держится, понеже святилище знищено і без даха єст, образи суть всі… Звони два, єден покажен, не знати от кого благословенні”.

Очевидно, незабаром збудовали дерев’яну церкву. Цю церкву розібрали разом з церквою у Великому Урмезієві за допомогою того ж директора і теж привезли до школи на паливо.

Дзвіницю перенесли до православної церкви, збудованої 1925 р., і суцільно вкрили металом.

Розповідають, що директор школи незабаром важко захворів і перед смертю каявся за знищені церкви.