2000 р. Церкви України: Закарпаття

Руське Поле. Церква св. Миколи, XVII ст. і дзвіниця. Розібрана 1965 р. Світлина Ф. Заплетала 1925 p. (P. R. Magocsi, F. Zapletal. Wooden Churches in the Carpathians. Wien. 1982.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 529.

Руське Поле (Велике Урмезієво) Тячівський район

Церква св. Миколи. 1693, 1879.

Дерев’яна церква з готичним шпилем належала до найдавніших церков Потисся.

Про неї згадано в єпископській візитації 1751 р. “…Книги богослужебні всі церкви. Доходки ніякі не маєт. Звони два, не знати от кого благословенні. Цинтарь плотом загорожений. Свішники два, мідяні. Посвященна св. Николаю Еппу”.

На зрубі був напис: “РОКУ СОЗДАНА ХРАМА СЄГО АХЧГ (1693) ОБНОВЛЕНА 1879”. І. Павлишинець зробив для Руського Поля два іконостаси, один з яких міг бути у знищеній церкві або в недобудованій мурованій.

Церкву розібрали у травні 1965 року під керівництвом тогочасного директора школи, історика за фахом, і привезли до школи на дрова. Таким чином село позбулося цінної пам’ятки, а учні одержали урок руйнування.

Дзвіницю перенесли до мурованої греко-католицької церкви, спорудження якої розпочали на початку 1930-х років (у 1932 р. вже закінчили фундамент) за священика Юлія Іванча.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 528.