Лухан м

Лухан (ісп. Luján) — місто в аргентинській провінції Буенос-Айрес, адміністративний центр однойменного округу.

Лухан є важливим центром релігійного життя Аргентини і місцем регулярних паломництв католиків.

Перше масове паломництво до Лухана відбулося 29 жовтня 1893 року. У ньому взяли участь 400 осіб. Через три роки число паломників зросло до 3 тисяч. Щороку 8 травня, у день свята на честь Діви Марії Луханської у місті збирається велика кількість вірян, а також відбуваються масові заходи. 8 грудня у день Непорочного зачаття Діви Марії у місті також влаштовуються масові святкування. З 1945 року щовересня до Лухана їдуть кінні прочани з різних міст Аргентини та сусідніх країн. З 1975 року щожовтня відбуваються масові молодіжні піші прощі до Лухана. 2013 року число учасників цього паломництва досягло 2 мільйонів. У цих прощах серед інших беруть участь організації української діаспори в Аргентині.

Українська греко-католицька громада започаткувала регулярну прощу до м. Лухан до величної базиліки Божої матері Луханської з 1944 р. Проща відбувається і зараз (проте з боку українців, нажаль, вже не така багатолюдна) кожний тиждень перед вербною неділею. В квітні 2018 р. в щорічній прощі до Луханської базиліки взяв участь посол України в Аргентині Ю. Дюдін.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».