Парагвай

Парагвай (гуар Paraguái; ісп. Paraguay МФА: [paɾaˈɣwai̯] Парагвай), офіційно Республіка Парагвай (ісп. República del Paraguay, гуар. Tetã Paraguái) — країна в Південній Америці, межує на північному сході з Бразилією, півдні з Аргентиною; заході з Болівією. Площа — 406752 км²; столиця Асунсьйон. Рельєф: болотисті рівнини, розділені річкою Парагвай, на південному сході кордон проходить по річці Парана.

Мови: іспанська (державна), гуарані. Парагвай є унікальним прикладом дійсно двомовної країни: абсолютна більшість населення володіє обома мовами й використовує їх за ситуацією. Іспанська — офіційна, мова літератури та діловодства, мову гуарані використовують у побуті. Приблизно 6 % населення володіють лише іспанською, близько чверті знають лише гуарані, близько 70 % населення є двомовними.

Релігія: римо-католики — 90 %.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".