Пам’ятай про великі дні наших Визвольних змагань

Уругвай

Масове переселення українців в Уругвай почалося в 1920-х роках. Вперше до Уругваю почали прибувати переселенці переважно із Західної Волині та Західного Полісся, із сіл Східної Галичини. Також частина переселенців з Аргентини. У 1946—1950 роках у цю країну переселилися так звані «переміщені особи» з Центральної Європи (особи, вивезені на примусову працю до Німеччини і політичні біженці). У 1960—1970-х роках значна частина українського населення Уругваю виїхала до Аргентини, США, Канади. Згідно з оцінками 1990-х років, 10 тис. українців проживе в Уругваї. Майже половина переселенців осіла в столиці країни, місті Монтевідео, решта розосередилася по країні. Населення департаменту Сальто майже повністю складають вихідці із Західної Волині та Західного Полісся. Українці живуть також в районах Сан-Хосе і Пайсанду.

Товариство “Просвіта” в Східній республіці Уругвай було утворено в Монтевідео в 1934 р., як неофіційна філія “Просвіти” у Буенос-Айрес (за законами Аргентини громадська організація не могла мати філій в інших країнах). Тут була приватна домівка. Було закуплено ділянку під будівництво. Голова "Просвіти" в Монтевідео Теофіл Літошенко в листопаді 1935 р. майже через рік після її засунування, стверджував, що штаб-квартира "Просвіти" в Буенос-Айресі діяла як "українське консульство" в південній півкулі.

Просвітяни біля будівлі "Просвіти", що будувалася в Монтевідео, біля 1941 р. Фото за (Ципко, 2015)

Проте через сварку між членами товариства (частина членів не заплатили за домівку) товариство розпалося. Люди переїхали до Буенос-Айреса, зокрема подружжя Сенишиних.

Якась українська організація існувала в Сан-Хавьєр (San Javier).

Російсько-українська школа в Уругваї. Фото за (Ципко, 2015)

Поза Монтовідео існує ще громада в – тут радянізовані українці. Вони не підтримують зв’язків з “Просвітою”.

У часи військової диктатури в Аргентині українські передачі велись через радіостанцію в Колонії-дель-Сакраменто (Rivadavia 383, Colonia del Sacramento, Uruguay), що було значно легше.

Організованого українського суспільно-культурного життя в Уругваї наразі немає. Активізувати його намагається Посольство України в Аргентині. Воно ж домоглося пожвавлення міжнародних стосунків, зокрема відміни віз між Україною та Уругваєм з 15.02.2019 р.

25 квітня 2012 р. в історичній будівлі Міністерства закордонних справ Уругваю було проведено церемонію презентації і погашення пам’ятної поштової марки «20-а річниця дипломатичних відносин: Уругвай – Україна».

By ViviACOwn work, CC BY-SA 3.0, Історична будівля Міністерства закордонних справ Уругваю, Av. 18 de Julio 1205

Цього ж дня відбулося урочисте відкриття Почесного консульства України в Уругваї, в якому взяли участь Міністр закордонних справ України К. І. Грищенко, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Східній Республіці Уругвай за сумісництвом О. С. Тараненко, перший Почесний консул України в Уругваї Д. Гуадалупе Бренна, представники політичних і бізнесових кіл Уругваю, дипломатичного корпусу та української громади. Consulado Honorario de Ucrania en Montevideo, Uruguay (тут працюють уругвайці, задача консульства – торгівельні відносини), Costa Rica 1538, 11.500 Montevideo, Uruguay,

Будинок, де розміщується почесне консульство України в Східній республіці Уругвай

Компактним центром проживання в країні української діаспори є також північне місто .

Джерела:

Ціпко С. Українці в Аргентині (1897-1950): творення громади / С. Ціпко; (переклад з англійської М. Гримич і С. Кухаренко) – К.: Дуліби, 2015. – 280 с.

Заставний Ф. Д. Географія України. У 2-х кн / Ред. M. П. Парцей. — Л. : Світ, 1994. — 472 с. — ISBN 5-7773-0043-8.

Макарчук С. А. Етнічна історія України. Навчальний посібник. — К. : Знання, 2008. — 471 с.

Спогади Голови "Просвіти" в Буенос-Айресі Ю.М. Данилишина, 2018 р.