2008 р. Незагоєна історія

Олег Снігур

Дата: 15.11.2008

На Верецькому перевалі, що з’єднує Львівську та Закарпатську області, археологи знайшли масові захоронення людей. Історики кажуть – це розстріляні у 1939 році карпатські січовики. Як повідомляє прес-служба Закарпатської облдержадміністрації, пошукові роботи проводили ще спочатку року на місцях, де, за розповідями старожилів, було розстріляно кількасот бійців Карпатської Січі – армії проголошеної 1939 року Карпатської України.

У двох місцях, які вказували старожили, були закладені спеціальні шурфи. Наразі виявлено останки від 10 до 20 людей. Як повідомив відповідальний секретар міжвідомчої комісії, керівник групи пошуковців Святослав Шеремета, не підлягає сумніву, що це полеглі січовики.

Карпатська Січ виникла як воєнізована організація закарпатських українців, за сприяння і участі галичан, у листопаді 1938 року, а в березні наступного 1939 року Карпатська Україна проголосила незалежність. Хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини негайно взялася за ліквідацію Карпатської України і окупацію її теренів. З перших годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели криваві бої з переважними ворожими силами по лінії Ужгород-Мукачеве-Берегове-Севлюш. На Красному Полі під Хустом загинули сотні карпатських січовиків.

Велика кількість їх полягла і в інших місцях – зокрема на Верецькому перевалі, в урочищі Бескид, неподалік села Верб’яж. Тоді розстріляних тут січовиків місцеві мешканці поховали як могли. Тепер спеціалісти львівського підприємства «Доля» проводять ексгумацію останків бійців. Їх останки урочисто перепоховають під час святкування 70-ї річниці Карпатської України, яку відзначатимуть на Закарпатті в березні наступного року.

Досі достеменно не відомо, де саме на перевалі розстріляли захисників Карпатської України. Сьогодні йдеться про встановлення точного місця розстрілу, щоб перезахоронити героїв там.

Улітку цього року на Верецькому перевалі відкрили меморіал «Усім героям, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України». Обурення патріотичної громадськості викликало те, що цього ж дня на перевалі угорці відкрили свій імперський пам’ятник, присвячений переходу угорських племен через Карпати.

Джерело: “Україна молода”