Предела з іконами “Христос в Емаусі “ та “Спокушення Христа”

Конструкція

Інв. № Д-1020 Б-І Ц8

Реставратор – Мирослава Білецька.

Реставрована у 2003-2004 pp.

Конструкція предели складається з кількох скріплених і склеєних між собою дощок хвойної породи. Вона умовно ділиться по горизонталі на дві частини прямокутної форми, нижня – 139x41,5 см і верхня – 148x51,5 см. На верхній частині розміщено дві накладні площини із сюжетами “Христос в Емаусі” та “Спокушення Христа”, які по периметру обрамлені рельєфними планками. Верхню та нижню частину конструкції ділить рельєфний карниз. З правого боку конструкції виступає прямокутна пілястра на 29 см від рівня основної площини. Вздовж зовнішнього краю верхньої частини конструкції – карниз. Паволока проглядається на з’єднаннях карнизу в середній частині конструкції. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, нерівномірно покладений. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис. Карнизи та обрамлення посріблені та вкриті кольоровим лаком.

Стан до реставрації

Права боковина доповнена фрагментом із суцільного листа фанери, зовнішня його частина вирізана по контуру авторської конструкції і кріпиться цвяхами.

Авторська накладна декоративна різьба на пілястрі втрачена. Поверхня основи зі звороту вкрита шаром пилу і затіками. Частково втрачений взаємозв’язок левкасу з дошкою у нижній частині конструкції. Дрібносітчастий та жорсткий кракелюр левкасу, деформації, втрати. Унизу конструкції, на текстовій частині, значні лущення фарбового шару і левкасу та перемелювання червоно-коричневого кольору. Потертя левкасу та попосріблення до основи, на рельєфних планках, місцеві втрати. Значно потемніле лакове покриття, зсідання лакової плівки. Поверхня конструкції вкрита ущільненими пиловими забрудненнями та плямами воску.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Демонтовано пізніше доповнення на пілястрі конструкції. Укріплений фарбовий шар, відновлено контакт левкасу з основою. Знято поверхневі забруднення із зворотного боку. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару і позолоти. Знято пізніші перемалюваня авторського живопису. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару. Конструкцію покрито захисним лаковим покриттям.

Опис

Фрагмент конструкції прямокутної форми, який поділяється карнизом із золочених планок різного профілю на дві частини по горизонталі. У верхній частині конструкції симетрично вмонтовано ікони прямокутної форми “Дорога в Емаус” та “Спокушення Христа”. Твори обрамлюють різьблені позолочені планки. Навколо обрамлення на темному cipo-синьому тлі, по кутах ікон, та посередині, – декор, який імітує позолочену об’ємну різьбу у вигляді завитків та елементів квітів. Нижня частина оранжевого кольору ледь ширша за верхню. По центру площини зображений картуш, обрамлений пишними мальованими завитками вохристо-коричневого кольору з імітованою об’ємною різьбою. Він має форму видовженого по горизонталі прямокутника. Всередині картуша на синьо-сірому тлі напис білими літерами. (Текст напису див. у схемі-додатку на с. 396.) З правого боку конструкції розміщений прямокутний виступ, на фронтальній частині якого угорі, по центру, розміщене вертикальне прямокутне заглиблення з декоративною різьбленою золоченою вставкою у вигляді завитків. На внутрішній і зовнішній площинах виступу, на тлі конструкції, – видовжені по вертикалі прямокутники світло-вохристого кольору. У нижній частині живопис повністю втрачений.