Предела ряду з іконами “Апостоли біля гробу богородиці” та “Блага вість смерті богородиці”

Конструкція

Інв. № № Д-1020 Б-І Ц-І

Реставратор – Мирослава Білецька.

Реставровано у 2005 р.

Конструкція предели складається з кількох скріплених і склеєних між собою дощок хвойної породи. Вона умовно ділиться по горизонталі на дві частини прямокутної форми: нижня – 138,5x40 см, і верхня – 148x51,5 см. На верхній частині розміщено дві накладні площини із сюжетами “Апостоли біля гробу богородиці” та “Блага вість смерті богородиці”, які по периметру обрамлені рельєфними планками. Верхню та нижню частину конструкції ділить рельєфний карниз. З лівого боку цієї конструкції виступає прямокутна пілястра на 29 см від рівня основної площини. Вздовж зовнішнього краю верхньої частини конструкції розміщено карниз. На виступаючому пілястрі з лицевого боку, в заглибленні – накладна декоративна різьба. Паволока проглядається на з’єднаннях карнизу в середній частині конструкції. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, нерівномірно покладений. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис. Карнизи та обрамлення посріблені та тоновані під золото.

Стан до реставрації

Декоративна накладна різьба рухома. На пілястрі ліворуч втрачено авторський карниз, на його місце прикріплено рельєфну планку. По всій поверхні деревини зі звороту – пил і затіки. Частково втрачений зв’язок левкасу з основою у нижній частині конструкції. Середньосітчастий кракелюр левкасу з деформаціями та втратами. Потертя попосріблення на рельєфних планках і левкасу до основи. В нижній частині конструкції – пізніші реставраційні доповнення левкасу в межах втрат авторського. На текстовій частині – лущення фарбового шару. У нижній частині конструкції перемелювання червоно-коричневою фарбою та вохрою. Значно потемніле лакове покриття, зсідання лакової плівки. Поверхня конструкції вкрита ущільненими пиловими забрудненнями та плямами воску.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Закріплено деталі накладної декоративної різьби. Вкладено кракелюр та укріплено левкас. Знято поверхневі забруднення із зворотного боку. Потоншено стару потемнілу лакову плівку та усунуто забруднення фарбового шару. Знято пізніші перемалюваня авторського живопису та вставки левкасу. Проведено тонування в місцях втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Конструкцію покрито захисним шаром лаку.

Опис

Фрагмент конструкції прямокутної форми, поділений на дві частини по горизонталі карнизом із золочених планок різного профілю. У верхній частині конструкції симетрично вмонтовано ікони прямокутної форми “Апостоли біля гробу богородиці” та “Блага вість смерті богородиці”. Навколо обрамлення на темному cipo-синьому тлі, по кутах ікон та посередині – мальований декор, який імітує позолочену різьбу у вигляді завитків та елементів квітів. Нижня частина оранжевого кольору ледь ширша за верхню. По центру площини зображений картуш, який обрамлений пишними мальованими завитками вохристо-коричневого кольору. Він має форму видовженого по горизонталі прямокутника. Всередині картуша на синьо-сірому тлі напис білими літерами. (Текст напису див. у схемі-додатку на с. 391.) З лівого боку конструкції розміщений прямокутний виступ, на фронтальній частині якого угорі по центру – вертикальне прямокутне заглиблення з декоративною різьбленою золоченою вставкою у вигляді завитків. На внутрішній і зовнішній площинах виступу, на тлі конструкції, зображено видовжені по вертикалі прямокутники світло-вохристого кольору. У нижній, ширшій частині цього виступу, з фронтальної частини по центру – декоративна мальована розетка коричнево-вохристого кольору із зеленою серединкою. В нижній частині каркасу під іконами по центру зображено видовжений по горизонталі овальний картуш, оздоблений мальованими завитками. На cipo-синьому тлі картуша напис білими літерами.