Благовіщення

Благовіщення

52,4x34,5 см (з обрамленням 65,5x48,0 см).

Реставратор – Лідія Сойка.

Реставровано у 1998-2000 pp.

На передньому плані, зліва, зображена уклінна Марія, праворуч – архангел Гавриїл. Ліва рука Марії прикладена до грудей, а права опущена долі. Одягнена в довгу, перев’язану на поясі синю туніку, з широкими золотистими обшлагами. На плечах великий білий павой, поверх якого – червоний мафорій, облямований двома золотистими смужками. Лик Марії виконаний реалістично, кругловидий, з маленькими червоними вустами, тонким носом, невеликими напівзаплющеними очима. Довге волосся спадає на плечі. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений тонкою червоною смужкою. Над німбом монограма імені богородиці червоними літерами: МР ΘΥ. Поруч Марії невеликий, вкритий зеленим покривалом столик, на якому лежить відкрита книга. Позаду постаті – пишний балдахін з півкруглим завершенням.

Праворуч – динамічна постать архангела з розкладеними білими крилами. Ангел піднятою догори правою рукою вказує на небо, де розміщено сегмент з зображенням голуба. У лівій руці він тримає лілію. Одягнений архангел у довгий білий хітон, поверх якого – червона туніка з короткими широкими рукавами. Краї туніки облямовані золотистими тонкими стрічками. Туніка перев’язана зеленою тканиною навхрест і по середині закріплена невеликою круглою золотою фібулою. На ногах Гавриїла високі сірі сандалі. Права нога виступила уперед, а ліва позаду, що надає постаті динаміки. Лик мальований реалістично, це – повновидий юнак з невеликими округлими очима, маленькими червоними вустами, невеликим носом. Довге кучеряве рудувате волосся спадає на плечі. Навколо голови – великий золочений гладкий німб, окреслений червоною лінією. Архангел Гавриїл постає у великій світло-сірій купчастій хмарі. Угорі великий сегмент у вигляді біло-сірих купчастих хмар, в яких зображено символ Святого Духа – голуба з золотим промінням, що розходиться від нього. Угорі над іконою напис: БЛ(А)[Г]ОВЕЩЄНИЄ ПРЄ[СВЯТОЙ] Б[ОГОРОДИ]ЦИ.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 14. табл. XII.

Свєнціцька В. Іван Руткович та становлення реалізму в українському малярстві. – Київ, 1966. – С. 57.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздви-женської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воз-движенської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 19.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698 – 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 31, 32. Іл. С. 46.

Виставки

Реставрація іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698-1705). Національний музей у Львові. 2000 рік.