Апостоли Яків та Хома

Реставратор – Анастасія Козак.

Реставрована у 2004-2005 pp.

Основа складається з трьох дощок хвойної породи, що скріплені двома вріз-ними шпугами. Зворот оброблений столярним інструментом вздовж волокон деревини. На стиках дощок приклеєні конопляні волокна. Угорі – два металевих кільця. Ікону обрамлює глибока накладна скісна рама з півкруглим завершенням, декорована різьбленим орнаментом. Угорі по кутах – накладна золочена різьба. В нижній частині проглядається лляна світло-cipa паволока. Левкас білого кольору, клеєкрейдяний, тонкий, щільний. Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, посріблення, позолочення. Тло ікони різьблене по левкасі та золочене.

Стан до реставрації

Значні поверхневі забруднення основи. Нижня частина ікони обрізана разом з рамою. Втрати накладних різьблених планок обрамлення в правому та лівому верхніх кутах та внизу. У лівому верхньому куті втрачений фрагмент обрамлення, розміром 12,5x4,5 разом з внутрішньою накладною планкою. Незначні втрати левкасу та позолочення на виступаючих частинах різьби, де він крихкий, розшаровується та відлущується. Незначні лущення фарбового шару. Кракелюр крупносітчастий. Авторський живопис перемальований олійними фарбами. Нанесена нерівномірно лакова плівка потемніла.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування з обох боків ікони. Укріплено левкас, посріблення та позолоту на різьбі та рамі. Укріплено левкас та фарбовий шар. Знято стійкі поверхневі забруднення з обох боків. Потоншено потемнілу лакову плівку на живописі, різьбі та рамі. Авторський живопис розкрито від пізніших перемалювань. Непрофесійні металеві кріплення різьби усунуто й замінено дерев’яними тиблями. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару. Поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Апостоли зображені у повен зріст, розвернені у тричвертному повороті праворуч. Погляд Якова спрямований до глядача, Хоми – убік. У Якова – коротке сиве кучеряве волосся, невеликі вуса і кругла сива борода. Хома – безбородий, з коротким рудуватим кучерявим волоссям. Навколо їхніх голів – гладкі золочені німби, окреслені двома ритованими лініями. Яків зображений ліворуч. У правій, злегка піднятій руці, тримає згорнений білий сувій, а лівою підтримує край гіматію. Одягнений у вохрисий довгий хітон та вохристо-червоний гіматій з синьо-зеленим відворотом, краї якого зав’язані вузлом на лівому плечі. Праворуч – Хома. Права рука прикладена до грудей, у лівій – тримає згорнений білий сувій та, водночас, притримує край гіматію. На ньому – довгий, підв’язаний синім поясом, червоний хітон з синьо-зеленим комірцем та яскравий синій гіматій з оранжево-червоним відворотом і сандалі з шнурками. Композицію вирішено на темно-зеленому поземі та золоченому різьбленому по левкасі рослинним орнаментом тлі.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. ЗО. табл. XVI.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Ма-нявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 37.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 20.

Білецька Мирослава. З досвіду реставрації ікон з іконостасу церкви Воздви-ження Чесного Хреста Скиту Манявського // Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2003. – № 1(5). – С. 24.

Виставки

Не експонувалася.