2008 р. Археологи Ужгородського університету викопали унікальні золоті вироби та зброю…

2008 р. Археологи Ужгородського університету викопали унікальні золоті вироби та зброю дохристових часів

Дата: 28.08.2008

Археологічна експедиція Ужгородського національного університету на розкопках поблизу закарпатського села Мала Копаня виявила унікальну знахідку. Під час розкопок городища давніх племен даків фахівці знайшли чоловічі та жіночі поховання, а в них – золоті прикраси, датовані 80-70 роками до н. е. Вага виробів сягає 450 г. Також вони відкопали зброю, котра належала вершникам бойової аристократії – 7 кельтських і 3 дакійських мечі першого сторіччя до н. е.

Як повідомив ZAXD.NET телефоном з місця розкопок доцент Ужгородського університету Ігор Прохненко, цьогорічна знахідка у Малій Копані за своєю археологічною цінністю перевершує всі попередні, знайдені протягом двох сторіч існування закарпатської археологічної науки. Знахідка є унікальною для Європи.

Розкопки у Малій Копані ведуться на площі у 1 500 м кв і тривають уже 30 років. Очолює роботи професор, доктор історичних наук В’ячеслав Котигорошко.

“Після піврічного дослідження науковцями університету всі артефакти, крім золотих, будуть передані до Виноградівського історичного музею. А куди доправлять золоті прикраси, буде вирішуватись на рівні області”, – розповів І. Прохненко.

Науковець не зміг назвати ринкової вартості знайденого, проте запевнив, що воно – безцінне. Він також повідомив, що держава недостатньо виділяє коштів для проведення розкопок. “Однак цьогорічною знахідкою закарпатські археологи “заробили на фінансування у держави на 20-30 років наперед”, – пожартував науковець.

Довiдка ZAXID.NET

Племена даків належали до фракійських племен, вони жили на території сучасного Закарпаття 2000 років тому. Поблизу нинішнього села Мала Копаня у 1 сторіччі до нашої ери вони заснували велике городище.