2008 р. Археологи розкопали півкілограма золота

Сніжана Русин

Дата: 02.09.2008

– Серед золотих виробів – намистини, кинджали, – розповідає учасник експедиції Ужгородського національного університету Ігор Прохненко, 32 роки. – Вийняли з-під землі й десяток мечів, списи, ножі. Знахідки належать дакам, які жили тут у 80 роках до нашої ери.

Науковці працювали біля села Мала Копаня Виноградівського району Закарпаття. За літо розкопали 1,5 тис. кв. м землі. Городищу стародавніх племен археологи нараховують понад 2 тис. років. Досліджують його з середини 1970-х.

Торік науковці виявили біля Малої Копані щось схоже на могильник або культовий майданчик. Знайшли глечики з людськими кістками, керамічні вироби, жорна, ножі, пряжки. Також дізналися, що місцеві племена вшановували бога виноробства Діоніса, під час обрядів пили кров ягняти.

Давні племена даків могли бути пращурами русинів – етнічного населення Закарпаття, вважають історики. Дакійське городище біля Малої Копані було одним із найміцніших царства Буребісти.

Джерело: “Газета по-українськи”