Вітраж сходової клітки

Вул. М. Вороного, 5

1909 p., архіт. Е.Скавінський

Псевдовітраж, репрезентативний

Скло, травлення. 39: 142 см, фрагмент

Вітраж прямокутної форми, видовжений по вертикалі. Вітражне полотно обрамлене по периметру широкою матовою смугою. Оздоба центральної частини полотна вирізняється еклектичністю. Нижню половину вітража заповнює витончена, розширена донизу, наповнена півоніями і звисаючим листям, ваза, яку підтримують два симетрично розташовані дельфіни, хвости яких химерно закручені з обох боків основи вази. Дельфіни опираються на низький подіум. Верх вітражного полотна оздоблений головою архара, з рогів якого звисають грона винограду. Зубами архар підтримує ланцюг, на якому висить чаша.

Примітка. В архівних документах про будівництво цієї кам’яниці на аркуші № 11 вміщено рекламу львівської вітражної майстерні: Zakład malowania szydtуw, trawienia szyb i lakernictwa C.Bierbach. Lwów, uł. Sykstuska, 23.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр.5277, арк.5, 16, 17, 27.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 215.