2007 р. Про зазіхання львівської міськради на «Вернісаж»

Дата: 17.08.2007. Про зазіхання львівської міськради на «Вернісаж» уже знають в Міністерстві культури та ЮНЕСКО

Громадське об’єднання «Мистецький центр «Львівський вернісаж» поінформував голову Державної служби з питань національної культурної спадщини міністерства культури і туризму України М.Кучерука про те що, львівська міськрада всупереч закону ухвалила на пл. Вічевій в археологічній охоронній зоні історичного центру Львова влаштувати широмасштабні будівельні роботи із зведення паркінгу. Аналогічні листи надіслані й до інших пам’яткоохоронних інституцій, – про це сьогодні, 17 серпня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Відповідно до давніх мап на вказаній площі у глибині археологічного культурного шару лежать мури Низького Замку, руїни церкви св. Катерини. Площа Вічева належить до охоронної зони – Львівського державного історико-архітектурного заповідника та зони, внесеної до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

За відсутності належної проектно-кошторисної документації, затвердженому в установленому порядку, в умовах розроблення Генерального плану Львова, що мав би, на відміну від чинного (редакція 1993 року), належним чином врахувати питання збереження і розвитку архітектурно-історичного середовища, майбутнє будівництво стане продовженням процесів злочинного руйнування архітектурно-історичної забудови, що має місце у Львові упродовж останніх років.

Крім цього плани керівників міста суперечать вимогам Віденського меморандуму ICOMOS від 14 травня 2005 року, підписаним країнами-учасниками, зокрема й Україною, щодо питань збереження всесвітньої спадщини та планування сучасної архітектури. Цей Меморандум стосується історичних міст, які вже внесені до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, тобто напряму стосується Львова.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»