2009 р. У Львові для богослужінь відкрили храм

Дата: 23.04.2009. У Львові для богослужінь відкрили храм, в якому розміщувався музей «Давніх пам’яток Львова»

Архиєпископ Львівський, УГКЦ владика Ігор (Возьняк) 21 квітня освятив престіл храму Івана Хрестителя у Львові (вул. Ужгородська, 1), в якому розміщувався музей «Давніх пам’яток Львова» – відділ Львівської картинної галереї. Це перше богослужіння, яке відбулося в храмі за останні 70 років. Відтепер у приміщенні церкви постійно відбуватимуться богослужіння. Владика Ігор закликав вірних та усіх, хто молитиметься у храмі, шанобливо ставитися до цієї святині, дбати про її належне збереження для майбутніх поколінь.

Як інформує прес-служба Львівської архиєпархії УГКЦ, у святковому богослужінні, окрім великої кількості вірних, взяли участь також представники влади, музейні та медичні працівники. Владика Ігор під час проповіді висловив подяку академіку Борису Возницькому, директору Львівської галереї мистецтв, завдяки зусиллям та праці якого були врятовані унікальні пам’ятки архітектури, зокрема й культові споруди.

Ініціював процес відкриття храму для богослужінь о. Зиновій Хоркавий. «Дякую музейним працівникам, що зберегли тіло цього храму, а ми сьогодні, освятивши його, вклали у нього серце», – сказав о. Зиновій. Оскільки храм Івана Хрестителя розташований поблизу 1-ої Міської лікарні ім. Князя Лева, у ньому працюватиме також і медичний капелан.

Храм Івана Хрестителя у Львові є пам’яткою архітектури національного значення. Найімовірнішою датою заснування храму вважається 1250 рік: князь Лев збудував біля підніжжя Замкової гори храм для своєї дружини, угорської королівни Констанції, яка була католичкою. Згідно з іншими теоріями храм міг бути побудований в 1201, 1234, 1260, 1270 або 1370 роках чи то на честь народження Данила Галицького і пізніше переданий вірменам-греко-католикам, чи збудований самими вірменами.

1340 року дерев’яний костьол ймовірно згорів. Кам’яний костьол збудували після 1370 року, що підтверджує знайдена під нашаруванням штукатурки готична, так звана «хрестова» кладка, характерна для ХІV-ХV ст. Перша письмова згадка про храм датується 1371 роком, коли руський староста Ян надав костелові Св. Івана й монастиреві Св. Василія при ньому село Годовицю біля Львова.

В 70-х роках ХIV ст. храм передали одному з римо-католицьких орденів, а в 1415 архиєпископ Ян Жешовський прилучив костьол до парафії новоутвореної львівської латинської катедри. За патронат над костьолом довгі роки точились суперечки між католицькими єпископами та магістратом. До кінця XVIII ст. костел занепадає – нечисленні католики, що мешкали на Краківському передмісті, ходили до костьолу Марії Сніжної.

В XIX ст. костьол згорів і кілька разів відбудовувався. Після реставрації 1886-1888 за проектом Ю. Захаревича костел набуває нового вигляду в неороманському стилі. Після завершення Другої світової війни костьол закрили і розмістили в ньому морг прилеглої лікарні.

1989 року храм знову реставрували з метою надання споруді первісного вигляду: про неороманський стиль тепер нагадує лише фасад будівлі храму. Проект реставрації 1996 року відзначений Державною премією України.

1993 року в храмі відкрили музей «Давніх пам’яток Львова» – відділ Львівської картинної галереї.