2008 р. Йшли роки, і у Львові врешті створили дирекцію Стрийського парку

Тепер кілька літ шукатимуть, хто її очолить.

Учора, 6 листопада, під час сесії Львівської міськради міський голова Андрій Садовий зазначив, що хоча й створено дирекцію Стрийського парку, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва національного значення, проте досі немає людини, яка б її очолила. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Він звернувся до депутатів з проханням запропонувати свою кандидатуру на цю посаду. Це стало реакцією Андрія Садового на депутатський запит Ігоря Микитина, в якому останній заявив, що в Стрийському парку й досі порушуються всі норми та правила благоустрою.

«І хоча була створена дирекція парку, виділені для її функціонування кошти з бюджету, проте приватний транспорт й досі вільно в’їжджає та пересувається алеями парку, почуває себе тут, як на швидкісних автотрасах, не даючи мешканцям нормально відпочити. А «принциповість» ЛКП «Муніципальна дружина» у царині наведення порядку обросла легендами», – наголосив Ігор Микитин.

На що Андрій Садовий заявив, що немає можливості біля кожного в’їзду в парк ставити своїх працівників. «А працівники Державтоінспекції день-два тут попрацюють і їх вже нема», – додав він.

Стрийський парк – це один із найстаріших та найгарніших парків у Львові, пам’ятка садово-паркового мистецтва національного значення. Він був запроектований відомим майстром садово-паркового мистецтва інженером міських плантацій Арнольдом Рьорінґом в 1876-1877 роках на території колишнього, так званого «першого», Стрийського кладовища закритого у 1823 році.

Парк було закладено у 1879 році. У 1952 році головний вхід у парк прикрасили легкою аркою корінфського ордеру за проектом радянського архітектора Г. Швецького-Вінецького. У радянський період територію парку збільшили за рахунок пустирів і невживаних ділянок, встановили чавунну огорожу, посадили нові породи дерев і чагарників. У Стрийському парку налічується понад 200 видів дерев і рослин і він займає близько 60 га.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»