2007 р. Єврейська громада хоче відновити у Львові синагогу «Золота роза»

Дата: 21.09.2007

«Ми вважаємо, що храм «Золота роза» обов’язково потрібно відновити. Для цього ми переглянули старі фотографії і плани, яких багато залишилося і вже розробили проект, за яким збираємось відновити «Золоту розу». За нашими підрахунками, відновлення синагоги буде коштувати 9-10 мільйонів доларів. Єврейський світ має побачити духовне відродження, а за ним обов’язково прийде і фізичне».

Про це сьогодні, 21 вересня, під час брифінгу заявив голова благодійної організації «Єврейське відродження», директор Наукового центру юдаїки та єврейського мистецтва імені Ф. Петрякової, директор представництва в Україні американського Об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу (UCSJ) Мейлах Шейхет.

За словами Мейлаха Шейхета, єврейська громада має і конкретний план відродження музею у місці, де раніше був будинок Фрідмана, а нещодавно – приймальний пункт пляшок.

Крім того, євреї мають на думці разом із відбудовою синагоги, надати вигляд класичності й усьому кварталу навколо синагоги. «Це має бути відновлення на подобу Казімєжа (єврейський район міста, – ЗІК.) у Кракові. До того ж єврейська громада Львова давніша за краківську і відновлення нашої громади саме тут дуже важливе для євреїв усього світу», – наголосив Мейлах Шейхет.

До робіт з відновлення синагоги «Золота роза» єврейська спільнота готова приступити уже відразу після завершення археологічних розкопок, які проходять зараз у цьому місці.

* * * * *

Єврейська громада Львова вирішила відновити синагогу «Золота роза», зруйновану фашистами в 1941 році. На археологічні дослідження, які вже проводять біля уламків споруди, євреї витратили 120 тисяч гривень.

Начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко вважає, що відновлена «Золота роза», яка розміщена в центрі міста на вулиці Федорова, 27, стане цікавим куточком єврейської культури у Львові. «Ця синагога цікава тим, що була приватною. Її збудували за кошти єврейського купця, і вхід у синагогу був через його браму.

Споруда мала готичні конструкції і ренесансне оздоблення. Є багато іконографій, відомо, як вона виглядала, тому її можна відновити», – сказала Лілія Онищенко.

Утім про терміни відновлення ніхто ще не говорить. Наразі біля уламків синагоги тривають археологічні дослідження. Як повідомив археолог Юрій Лукомський, дослідники стараються зробити фундаментальні розкопки, досліджуючи і те, що було на місці «Золотої рози» до її будівництва. А відтак наскільки затягнуться розкопки, спрогнозувати археологи не наважуються. Крім того, роботи ускладнилися через ґрунтові води.

«Дослідження можуть тривати від двох до п’яти років. Усе залежатиме від фінансування і від знахідок, які ми розкопаємо», – зазначив Юрій Лукомський. За його словами, найдавніші знахідки, які розкопали біля «Золотої рози», датуються 14 сторіччям. Тут, зокрема, знайшли кераміку та багато архітектурних деталей, прикрашених різьбою.

Голова єврейської громади Мейлах Шейхед сподівається, що допомогти відродити синагогу львівським євреям допоможе міська влада. «Скільки на це потрібно коштів зараз важко сказати, за попередніми підрахунками 9-10 мільйонів доларів. Ми сподіваємося на власні сили та на допомогу міста, оскільки мер пообіцяв посприяти. За умови такого неспішного дослідження, я думаю, ми досягнемо своєї мети», – зазначив він.

Муровану міську синагогу «Золота роза» спорудили в 1582 році італійські архітектори. Її фундатором був багатий купець, банкір і королівський фінансист Ісаак Нахманович. Тому в історії закріпилося найменування “Синагога Нахмановича”. Це була друга міська синагога у Львові, на будівництво якої влада довго не надавала дозволу.

Архітектурна стилістика цієї будівлі дещо архаїчна, як для кінця XVI століття: вона перехідна від готики до ренессансу. Пам’ятку зруйнували вибухівкою німецько-фашистські окупанти в серпні 1941 року.

Довідка ЗІКу

Єврейська громада Львова, за офіційними даними, налічує 1500-2000 осіб. Утім, Мейлах Шейхет вважає, що окрім того, єще дуже багато осіб, які є євреями, але бояться це визнавати.

Синагога «Золота роза» (Турей Загав) була збудована 1582 року італійським архітектором Павлом Римлянином (Щасливим) і Амвросій Зичливим. Фундатором був єврейський купець і банкір Ісак Нахманович.

1604 року «Золота Роза» стала головною міською синагогою, а в серпні 1941 року була знищена гітлерівцями.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»