2007 р. Під фундаментом львівської синагоги “Золота роза” археологи знайшли ще давнішу споруду

Дата: 06.12.2007

«Під залишками синагоги “Золота роза” ми знайшли давнішу будівлю. Якщо синагогу збудували наприкінці XVI сторіччя, то цю споруду можемо датувати принаймні серединою того ж сторіччя. Будівля, яку ми розкопали – це засклеплена споруда, гарно обкладена каменем», – про це сьогодні, 6 грудня, у коментарі ЗІКу розповів відомий львівський археолог, науковий співробітник Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України, співробітник ЛКП «Архітектурно-археологічна служба» Юрій Лукомський.

Довідка ЗІКу: Синагогу “Золота роза” (Турей Загав) збудовали 1582 року італійський архітектор Павло Римлянин (Щасливий) і Амвросій Зичливий. Фундатором виступив єврейський купець та банкір Ісак Нахманович. У 1604 році “Золота Роза” стала головною міською синагогою, а в серпні 1941 року була знищена гітлерівцями.

Наприкінці вересня 2007 року голова благодійної організації «Єврейське відродження», директор Наукового центру юдаїки та єврейського мистецтва імені Ф. Петрякової, директор представництва в Україні американського Об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу (UCSJ) Мейлах Шейхет заявив, що єврейська громада має намір відновити “Золоту Розу” і вже підготувала проект.

«Це має бути відновлення на подобу Казімєжа (єврейський район у Кракові, – ЗІК). До того ж єврейська громада Львова давніша за краківську і відновлення нашої громади саме тут дуже важливе для євреїв усього світу», – наголосив Мейлах Шейхет. До робіт з відновлення синагоги «Золота роза» єврейська спільнота готова приступити уже відразу після завершення археологічних розкопок.

Учора, 5 грудня, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповіла, що археологічні роботи на місці синагоги затягнуться до кінця літа 2008 року. Наразі на місці синагоги тривають консерваційні роботи на зиму.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»

* * * * *

Фінансування розкопок на місці синагоги Золота роза у Львові не з ліпших

«Фінансування розкопок далеко не найкраще, тому процес дещо затягнеться. Ми мали намір завершити розкопки навесні, але нині, на мою думку, їх вдасться закінчити не швидше, аніж до наступного сезону, тобто до кінця літа 2008 року. Через те з відновленням синагоги єврейська громада має зачекати», – про це у коментарі ЗІКу розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець.

Як розповів у коментарі ЗІКу науковий співробітник Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України, археолог ЛКП «Архітектурно-археологічна служба» Юрій Лукомський, наразі на місці синагоги Золота Роза тривають консерваційні роботи.