2011 р. Потрібно зважати на пам’ятки архітектури

Літній майданчик ресторану «Холдингу Емоцій «!Фест» у Львові з архітектурної точки зору не заважав у Бернадинському дворику, однак взимку, коли його закривали склом, ситуація змінювалася, вважає провідний спеціаліст Інституту «Укрзахідпроектреставрація» Оксана Бойко.

«Все має відбуватися згідно з пам’яткоохоронним законодавством і все повинно бути погоджено в усталеному порядку. Бернардинський монастир і подвір’я – це пам’ятки, тому це треба було виконати в тому порядку, в якому це було зроблено. Справа в тому, що в нашому місті хто що хоче, той те і робить», – наголосила Оксана Бойко у коментарі 7 жовтня.

«Якщо дозволу не було зроблено, якщо дозвіл був на збірну-розбірну споруду, то її і розбирають. Починається зима, і її розбирають. Як буде літо, нехай собі встановлюють. Я думаю, що це – нормально», – додала вона.

Водночас з архітектурної точки зору у фахівця не виникло заперечень щодо розміщення у Бернардинському дворику літнього майданчика. «За великим рахунком, те, що вони там зробили, так креативно… Щоб воно аж там так заважало, я не можу сказати – як літній майданчик. Коли воно вже було за склом, то мені це заважало, воно відсвітлювало… Як в літньому майданчику для мене проблеми не існує – якщо це погоджено з усталеними нормами», – зазначила Оксана Бойко.

Тим часом чоловік Оксани Бойко, директор галереї «Ґердан» Юрій Бойко з приводу ситуації в Бернардинському дворику у коментарі для ZAXID.NET зазначив: «Закон повинен бути для всіх. Якщо один ресторатор півтора роки «пробиває» дозвіл на щось, щоб відкрити свій заклад, і він бачить, як інший просто отримує приміщення і починає працювати ще без будь-яких паперів – звичайно, це людей зачіпає».

Як інформував ZAXID.NET, 6 жовтня у Львові в Бернардинському дворику представники виконавчої служби у супроводі працівників міліції і представників Львівської міської ради демонтували «Першу Львівську грильову ресторацію М’яса і Справедливости» Холдингу Емоцій «!Фест» на виконання судових рішень, якими встановлено, що цей об’єкт є самочинним будівництвом і повинен бути демонтований. Холдинг має намір оскаржувати такі дії у всіх інстанціях.