Церква св.Петра і Павла (№ 82а)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Петропавлівська церква 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Придорожна каплиця згадується з 1668 р. В 1750 р. тут оселились ченці-пауліни з Ченстохови і спорудили костел. В 1786 р. цісар скасував орден паулінів, храм передано парафії церкви св.Хреста. В цей час виконана реставрація храму. В 1798 р. архіт. К.Фесінгер прибудував притвор з вежею у стилі класицизму. В інтер’єрі є кафедра проповідника кін. 18 ст. Скульптури апостолів перед храмом – з кін. 19 ст. (класицизм).

Православна (станом на 2001 р.).

В 1790 – 1795 рр. український маляр з Галичини Євстахій Білявський виконав живопис іконостасу церкви [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 115].

Лука Долинський (1745 р., Біла Церква – 1824 р., Львів) малював образи для цієї церкви, а також фрески “Христос відає ключі Петрові” та зображення апостолів Петра і Павла [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 128].

У літературі згадують ікони [Є.Білявського] для відданого на церкву колишнього монастирського костелу паулінів – церкви апостолів Петра і Павла, але реально їх у храмі вже давно немає [Александрович В. Забутий Білявський. – Пам’ятки України, 2004 р., № 4, с. 90].

Під № 82-а знаходиться православний храм Петра і Павла, який з 1946 року потрапив під юрисдикцію Московського патріархату. 19 серпня 1989 року настоятель Володимир Ярема (1915-2000) оголосив про перехід до Української Автокефальної Православної Церкви. 1993-го він став патріархом УАПЦ, прийнявши ім’я Димитрія. Коли 2000-го патріарх помер, його поховали на подвір’ї храму.

Джерело: “”, 11 травня 2007 року, № 77 (147)