2010 р. У львівській школі під час реставрації знайшли настінний розпис

Дата: 08.09.2010

У Львові в історичній школі № 21, що на вул. Кониського, 8, проводиться реставрація вхідних брам, ліпнини та настельного розпису. Реставрація проходить у межах проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що втілюють спільно Німецьке товариство технічного співробітництва (GTZ) та міська рада.

“Школа із 1905 року. І всі елементи, які ми реставруємо, з того часу. Такі елементи у Львові є в багатьох місцях, але ми вважаємо, що це є вартісні речі, які потрібно реставрувати. Ці елементи є типовими для споруд того часу. Ми шукали не найцінніші об’єкти, а ті, які можна реставрувати і на інших будинках. Ці елементи з епохи історизму, яка містила трохи необароко, трохи неоренесансу”, – зазначила експерт GTZ, керівник проекту “Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста” Іріс Гляйхман.

За її словами, у школі по ліпнині та настінному розписі з української сторони навчається близько 20 учнів.

Як розповів німецький реставратор по стінопису Роланд Мруґала, лише через власний досвід у 20 років, йому неважко було запідозрити, що на стелі схований стінопис. “Я знаю, як в той час розміщували елементи, і як їх шукати. У даному випадку ми провели зондажі різних нашарувань фарб, і тепер відкриваємо два стінопис на стелі”, – зазначив експерт.

Також зондування допомогло у реставрації ліпнини, яка є в арці школи. Як зазначив німецький реставратор з ліпнини Ульріх Тюммлер, після реставрації ліпнини, її пофарбують в історичні кольори, адже оригінал – це завжди краще. На стелі ліпнина краще збереглася, внизу – через механічні впливи – гірше. Також під час роботи ми знайшли сліди попередніх реставрацій. Думаю, що через 100 років, хтось буде бачити нашу реставрацію, і так само буде нею незадоволений”, – зазначив Ульріх Тюммлер.