Вітраж сходової клітки

Вул. М.Конопніцької, 10

1912-1914 pp., архіт. Г.Ольшевський

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, металеві тяги, фактурне і моліроване скло. 130: 100 см

Вітражне полотно розділене віконними рамами на чотири прямокутних сегменти (два верхні – менші, два нижні – великі), видовжені по вертикалі. Додаткові металеві тяги проходять по вітражному полотні, на деякій відстані від країв і паралельно до країв вітража, при перетині утворюючи квадратні модулі в кожному з кутів полотна і оточуючи його умовною широкою каймою. Вздовж цієї кайми по безбарвному фактурному тлу в’ються гнучкі стебла троянд, декоровані стилізованими зелено-смарагдовими та охристо-зелено-рожевими листками і червоно-рожевими квітами цієї рослини. Тло за межами кайми зібране з прямокутних модулів безбарвного молірованого скла.

Примітка. Для вітража використане скло з наявністю декоративного ефекту нерівномірного змішування барвників різного кольору у скломасі. Вітраж зберігся лише на другому поверсі сходової клітки кам’яниці.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 5068, арк. 1,44, 58.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 20.3