Скорика вул.

Скорика вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Проспект Шевченка з Цитаделлю з’єднує вулиця Чайковського, названа так 1944 року на честь російського композитора Петра Чайковського (1840-1893). Частина вулиці до перетину зі Стефаника від початку XIX століття називалася Хорунщизна, бо тут у XVII столітті були землі польного гетьмана, воєводи Київського і Краківського, великого коронного хорунжого Андрія Потоцького. Частина вулиці між Стефаника і Цитаделлю в середині XIX ст. мала назву Бібліотеки, бо простягалася повз будівлю бібліотеки Оссолінських, від 1871 року – Цитадельна, у 1929-1946 роках – Домбчанської, у 1946-1963 – Цитадельна.

У будинку № 8 за польських часів працювало ательє дамських капелюхів Броди, зараз тут Асоціація торгових підприємців “Старий Ринок”, Прикарпатська універсальна торгова біржа, “Приватбанк” і магазин “Джинси”.

У будівлі № 13 (11-а) до 1939 року містилося виробництво білизни і блузок “Еллен”, зараз тут підприємство з будівельних робіт “Реконструкція”, крамниця постільної білизни “Леся” та салон дитячих меблів “3 ведмеді”.

У будинку № 17 за польських часів була Окружна дирекція державних лісів, Державне управління доріг і “Друкарня Польська” Вислуха, у 1950-х роках тут діяла торгово-заготівельна база “Лісбудторгу” і ремонт взуття, від радянського періоду тут міститься Львівський міський центр зайнятості (раніше Обласне бюро з працевлаштування), Державна інспекція з контролю за цінами у Львівській області, від часів незалежності – банк “ПУМБ”.

Адресу № 22 у 1950-х мав Обласний протизобний диспансер, від 1970-х років – дитсадок.

У будинку № 27 за Польщі містилася редакція газети “Світ жінки” і друкарня “Графія” з палітурним цехом Полянського, у 1950-х це була Друкарня науково-технічної книги, нині тут крамниця “Меблі”.

У будівлі № 31 до 1939 року містилася редакція “Газети Поранної”, зараз тут магазин-салон “Гал-Сат” (опалення, вентиляція, каналізація).

Адресу № 37 від часів незалежності має популярний ресторан у староавстрійському стилі “Купол”.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм.