2012 р. У будинку XVII століття у Львові встановили пластикові вікна

У центрі Львова в будинку на вул. Братів Рогатинців, 41 встановили пластикові вікна. Водночас будинок є пам’яткою архітектури і має охоронний номер. Пластикові вікна встановлено на першому поверсі, вони виходять на вул. Староєврейську.

На будинку поміж вікнами розміщено пам’яткоохоронну табличку. На ній написано, що будинок – це пам’ятник архітектури з номером 1306, “житловий будинок XVII-XІХ ст.”.

Як інформував ZAXID.NET, міська влада Львова напрацьовує з міліцією і виконавчою службою механізм, який дасть змогу примусово замінювати пластикові вікна в центральній частині міста в оселях львів’ян. Раніше експерти ЮНЕСКО озвучили гострі зауваження щодо того, що у Львові багато пластикових вікон в зоні ЮНЕСКО.

Нагадаємо, виконавчий комітет Львівської міської ради 11 листопада 2011 року вніс зміни до рішення «Про впорядкування заміни та встановлення вікон і дверних заповнень фасадів на території історичного ареалу м. Львова». Відтепер заміна таких вікон і дверей в центральній частині міста можлива тільки у разі, якщо вони не підлягають реставрації.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий раніше інформував, що у Львові 12 тис. пластикових вікон в центральній частині міста. Він назвав цю ситуацію «вандалізмом».