Палац (№ 2)

Палац (№ 2)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Палац 17 – 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Палац 17 ст. (вул.Бібліотечна, 1) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Музей Баворовських (арсенал Сенявських) 1639 – 1840 рр. (№ 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3]. [Адреса № 1 – помилкова. Правильно – № 2]

В 1639 р. збудовано арсенал А.Сенявського. У 18 ст. споруда належала Чарторийським, які розмістили тут манеж та стайні. З поч. 19 ст. споруда перейшла у власність графів Баворовських, які в 1830-х рр. перебудували його на палац. Тут знаходилась велика колекція творів мистецтва та бібліотека Баворовських. Віктор Баворовський в 1900 р. відкрив її для публіки.