Вітраж сходової клітки

Вул. С.Бандери, 47

1911-1912 рр., архіт. А.Шлейєн

Псевдовітраж, репрезентативний

Прозоре скло, травлення. 47: 200 см, загальний

Вітражне полотно розділене двома вертикальними і горизонтальними тягами на шість сегментів (з яких центральні – ширші, бокові – вузькі).

Верхній ряд сегментів має відмінну від нижнього композиційну схему. На центральному сегменті – три квітки соняшника на стеблах, зібрані в пучок, від якого вниз відходять, описуючи дуги, дві матові смуги, які продовжують свій дуговидний рух на бокових сегментах, що завершуються (на рівні висоти соняхових квітів) трьома листками. Вгору від квітів відходять, описуючи дуги, ще дві матові смуги, які в нижній половині центрального сегмента завершуються трьома листками, а завитки від них сягають бокових сегментів (понизу). У нижній половині, крізь усі три сегменти, проходить матова коромисловидна лінія, завершена на кінцях легкими завитками. З ряду нижніх сегментів зберігся лише вузький боковий, на якому зображено сонях – довге грубе стебло, від якого на бокових стеблах відходять листки, квіти і яке на вершечку завершується більшою квіткою.

Примітка. У вікнах сходової клітки цього ж будинку збереглись фрагменти травлених шибок із зображеннями оленів, які є одиноким зразком вітражного засклення, оскільки мотиви фауни відсутні на львівських вітражах.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр.4793.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 209.