Раїса Бондаренко, Лариса Федорова, Лариса Шевченко

527.5. Головний корпус, 1837 – 43 (архіт., іст.).

Вул. Володимирська, 60.

По осі кварталу між бульв. Т. Шевченка і вул. Л. Толстого, з незначним відступом від червоної лінії забудови вул. Володимирської.

На фасаді головного корпусу встановлено меморіальні дошки:

на колоні ліворуч від портика парадного входу – бронзову дошку з барельєфним портретом Т. Шевченка (1961, ск. О. Ковальов, арх. В. Гнєздилов);

праворуч від входу – бронзові дошки з барельєфними портретами М. Драгоманова (1991, ск. Б. Довгань, арх. Ф. Юр’єв), М. Максимовича (1996, ск. О. Костін, арх. М. Кислий);

ліворуч від входу – в пам’ять винищувального батальйону 1941 (1973, замінена 1984, бронза, арх. В. Шевченко);

бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом М. Грушевського (1996, ск. І. Макогон, арх. А. Ігнащенко).

У простінку між вікнами першого поверху праворуч від головного входу – пам’ятний знак на честь полеглих у роки Великої Вітчизняної війни (1975, бронза, горельєф, скульптори Г. Кальченко, М. Міщук, арх. А. Ігнащенко), до якого від вулиці вимощено червоним гранітом доріжку.

Нині в головному корпусі університету містяться: приймальні ректора (кімната № 206) та проректорів, навчальна частина, деканати історичного, юридичного, філософського, соціології та психології факультетів, музей історії університету, зоологічний та ботанічний музеї, актова зала та зала засідань ученої ради, клуб, спортзала та ін.

ДАК, ф. 16, оп.390, спр. 347; оп. 465, спр. 131, 6269; ф. Р-936, оп. 1, спр. 1;

ЦДІАУК, ф. 733, оп. 69, спр. 69, спр. 84387, ч. 7; ф. 4422, оп. 66, спр. 559, ч. 7;

Alma mater: Університет св. Володимира напередодні та в добу Української революції 1917 – 1920: Матеріали, документи, спогади. – К., 2000. – Кн. 1; 2001. – Кн. 2;

Андрущенко Н. Киевский государственный университет // Архитектура СССР. – 1982. – № 6;

Білан А. Їх поєднав університет // Укр. культура. – 2003. – № 1;

Биографический словарь профессоров и преподавателей императорского университета св. Владимира. 1834 – 1884. – К., 1884;

Бутник-Сіверський Б. С. Архітектор В. І. Беретті в Києві. – К.; Львів, 1947;

Верстюк В. Ф., Осташко Т. С. Діячі Української Центральної Ради. – К., 1998;

Грицай М. О. Будинок університету ім. Т. Г. Шевченка в Києві. – К., 1959;

Вечерський В. П . Варварство по-київськи // Укр. слово. – 2001. – № 7;

Його ж. Осліпили вітражі // Літ. Україна. – 1994. – № 14;

Зарецький О. Алла Горська: Червона тінь калини. – К., 1996;

З іменем св. Володимир: У 2 кн. – К., 1994;

Историко-статистические записки об ученых и учебно-вспомогательных учреждениях императорского университета св. Владимира. 1834 – 1884. – К., 1884;

Історія Київського університету. – К., 1959;

Киевские математики-педагоги. – К., 1979;

Киевский университет. Документы и материалы. 1834 – 1984 / Упоряд.: В. О. Замлинський та ін. – К., 1984;

Київський національний університет імені Тараса Шевченка: Довідник. – К., 1999;

Київський університет. 1934 – 1984. – К., 1984;

Київський університет імені Тараса Шевченка: Сторінки історії і сьогодення / За заг. ред. В. В. Скопенка. – К., 1994;

Макаренко И. М., Полякова И. М. Биографический словарь заведующих и профессоров Киевского медицинского института (1841 – 1991). – К., 1991;

Національна академія наук України: Персональний склад (1918 – 1998). – К., 1998;

Розвиток науки в Київському університеті за 100 років. – К., 1935;

150 років розвитку вітчизняної історичної науки в Київському університеті: Матеріали республіканської науково-практичної конференції. – К., 1993;

Сторінки історії: Видатні вчені Київського національного університету імені Тараса Шевченка / Вид. М. Ляшенко. – К., 1999;

Тищенко О. Будинок київського університету св. Володимира // Пам’ятки архітектури та містобудування України: Довідник державного реєстру національного культурного надбання / За ред.: А. П. Мардера та В. В. Вечерського. – К., 2000;

Шульгин В. История университета св. Владимира. – СПб., 1860;

Юридична енциклопедія. – К., 1998 – 2004. – Т. 1 – 6;