Марія Гончаренко

Середня школа, 1939 р.

(архіт.).

Вул. Володимирська, 1.

На розі вулиць Десятинної і Володимирської, завершує перспективу Андріївського узвозу. Будинок є активним елементом формування простору площі біля Андріївської церкви. Зведено за індивідуальним проектом цивільного інж. М. Шехоніна та арх. А. Недопаки на території кол. садиби Трубецьких. Одна з перших у Києві споруд, збудованих швидкісним методом (початок будівництва – 15 квітня, завершення – 29 серпня 1939 р.).

Чотириповерховий, у центральній частині – п’ятиповерховий, цегляний, тинькований, має симетричне стосовно наріжної осі ділянки об’ємно-просторове вирішення. В його основі лежить план коридорного типу з однобічним плануванням. У наріжному підвищеному об’ємі містяться вестибюль, актова і спортивна зали. Прийнято конструктивну систему поздовжніх несучих стін. Вирішення усіх фасадів відбиває функціонально-планувальну структуру будинку. Громадський характер підкреслюють нечисленні архітектурні деталі – обрамлення вікон, тяги, карнизи, завершення кутів, що прорисовані у суворій класицистичній манері. Архітектурний вигляд побудовано на просторовій виразності простих за масами об’ємів. Призначення будинку підкреслено вертикальними панно між вікнами другого й третього поверхів, виконаними в техніці графіто.

Будинок – пам’ятка перехідного етапу розвитку радянської архітектури від конструктивізму до неокласицизму.

Уманський Б. М. Досвід швидкісного будівництва в Києві // Архітектура Рад. України. – 1939. – № 6.