2009 р. В Національному музеї історії України презентували унікальний відреставрований…

2009 р. В Національному музеї історії України презентували унікальний відреставрований козацький прапор ХVІІІ століття “Козак з мушкетом”

Дата: 27.08.2009

22 серпня 2009 року в Національному музеї історії України відбулась презентація відреставрованого козацького прапору ХVІІІ століття “Козак з мушкетом”. Прапор відновили за ініціативи та підтримки Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Над реалізацією проекту працювали Національний науково-дослідний реставраційний центр України, Національний музей історії України, Інститут історії України НАН України, Фонд «Україна – ХХІ ст.», Міністерство культури і туризму.

За словами організаторів події, козацьке знамено “Козак з мушкетом” було виготовлено в середині ХVІІІ сторіччя у відповідності до вимог гетьманського ордера від 8 березня 1755 року. За часів Гетьманщини в усіх полках виготовляли сотенні знамена із зображенням козака з мушкетом.

Юлія Тимошенко і Юрій Савчук оглядають відреставрований козацький прапор ХVІІІ століття “Козак з мушкетом”. (фото з персонального web-сайту Ю. Тимошенко).

“Надзвичайно важливо, що ця пам’ятка відображає національний і державотворчий процес, який відбувався у ХVII-XVIII сторіччі, коли ми мали власну державу, яка мала ім’я Гетьманщина і якраз про її особливий, самобутній історичний розвиток свідчить ця пам’ятка. Прапор із зображенням Національного герба – «козак з мушкетом» – єдина пам’ятка цього типу, що зберігається у 12 мільйонній державній частині Музейного фонду України та колекціях музеїв світу” – Голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Юрій Савчук.

Майже 255 років тому розчерк пера останнього українського гетьмана Кирила Розумовського ствердив юридичну силу ордеру, яким вперше регламентувався порядок використання «Герба Нації».

Високим розпорядженням Гетьмана (в офіційній кореспонденції також зустрічаємо визначення «Герб Малоросії», «Герб Нації Малоросійської», «Герб Малоросійський», «Національний Герб») зобов’язувалось на сотенних прапорах козацьких полків, виготовлених коштом Малоросійського Скарбу зображувати з одного боку «Герб Нації», іншого – «той сотнє, чем оная сотня печатаєтся». Знайомство із архівними матеріалами тієї доби дозволяє твердити, що цю почесну роль «Герба Нації» відігравав герб Війська Запорозького – «козак з мушкетом».

Поважний вік правового акту пробуджує майже втрачене у сьогоденні почуття національної гідності: не кожен державний нині народ може засвідчити легітимність Національного герба подібним історичним правовим документом, традиція якого сягає кількох сторіч.

Ідея щодо відновлення прапору “Козак з мушкетом” виникла у вересні 2008 року – під час презентації відреставрованого за кордоном гетьманського прапора Івана Мазепи ХVІІ століття.

Збережені архівні документи свідчать, що у середині XVIII ст. було виготовлено козацькі знамена із зображенням Національного герба близько для третини сотень усіх десяти полків Гетьманщини (понад півсотні одиниць), на початку минулого сторіччя було відомо тільки три таких пам’ятки.

Одне знамено зберігалося у Палаті зброї (Оружейній Палаті) Московського Кремля, інше – Домонтівської сотні Переяславського полку – у м. Мошнах Київської губернії у колекції зброї князя Воронцова (його бачив і замалював у середині ХІХ ст. французький лікар Де ля Фліз). За наявною інформацією до нашого часу збереглося тільки одне знамено. Воно є окрасою і візитною карткою майже мільйонної колекції Національного музею історії України.

Прапор, представлений нині в Києві, у 1875 році був переданий до Церковно-археологічного музею при Київській духовній академії священиком сільської церкви з Лохвицького повіту Полтавської губернії Пантелеймоном Данилецьким. Перед Другою світовою війною прапор зберігався в музейних фондах Києва, звідки в 1941 році був евакуйований до Уфи. До Києва прапор повернувся в 1947 році.