Борис Єрофалов

Житловий будинок 1860 – 1900 рр., в якому проживав Іконников М. С.

(архіт., іст., мист.).

Вул. Володимирська, 18.

На розі вул. Володимирської та Рильського пров., формує ансамбль Софійської пл. Споруджений як приватний двоповерховий будинок арх. М. Іконникова. Двічі надбудовувався (востаннє 1900 р. за проектом арх. В. Ніколаєва). Капітально реконструйований 1984 р.

Чотириповерховий цегляний, двосекційний, у плані Г-подібний. Перекриття плоскі, бетонні (спочатку по дерев’яних балках), дах похилий. Рустовані фасади у стилі неоренесанс, розчленовані пілястрами корінфського та іонічного ордерів, тяжіють до симетрії відносно рогу будинку. Поверхи розділено профільованими карнизами. Невеликі розкріповки з парадними під’їздами відзначено прямокутними в плані башточками на даху. Пластично опрацьована заокруглена наріжна частина з динамічними у стилістиці модерну скульптурами каріатид, що підтримують дугоподібний балкон третього поверху підкреслена невеликою банею з кованою короною (спочатку – зі шпилем). Збереглися металеві ажурні огорожі парапету і балконів. Ліпне оформлення інтер’єрів втрачено.

Будинок – типовий зразок житлової споруди у стилі неоренесанс, органічно вписується в історичну забудову вулиці.

У цьому будинку до кінця життя мешкав Іконников Михайло Степанович (1818 – 97) – київський губернський архітектор (1854 – 95), автор проектів: Присутствених місць (у співавторстві), Лук’янівської в’язниці, медичної клініки університету та ін.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5944;

Архів ДержНДІТІАМ. Леонтович В. Г. Архитекторы, инженеры и скульпторы, работавшие в Киеве в 1850 – 1925 гг. (Рукопись). Вып. 1. – 1960.